Faktaboks

Nils Christian Moe-Repstad
Født
1. februar 1972, Kristiansand
Død
15. september 2022, Kristiansand

Nils-Christian Moe-Repstad var en fremtredende norsk lyriker. Han er kjent for et omfattende og kritikerrost forfatterskap, med en intellektuell og nyskapende litterær stemme. Moe-Repstad debuterte i 1996, og har utgitt elleve diktsamlinger. I tillegg har han vært involvert i en rekker musikalske samarbeidsprosjekter. I 2003 ble Moe-Repstad tildelt Sørlandets litteraturpris, og i 2020 mottok han Doblougprisen. Han har også vært nominert til både Brageprisen og Kritikerprisen.

Bakgrunn

Moe-Repstad ble født i Kristiansand. Som nittenåring brakk han nakken i en stupeulykke, og ble lam fra livet og ned. Etter ulykken begynte han å lese store mengder skjønnlitteratur, og skrive egne tekster.

Forfatterskap

Moe-Repstad debuterte i 1996 med diktsamlingen Nå. For Sannheten og andre konstruksjoner (2003) mottok han Sørlandets litteraturpris, og i 2020 ble han tildelt Doblougprisen for sitt forfatterskap.

To av Moe-Repstads diktsamlinger ble nominert til Brageprisen: Teori om det eneste (2013) består av to bøker som fokuserer tematisk på opplevelsen av stupeulykken, og det å bli lam fra livet og ned. Wunderkammer (2016) består av 27 mindre diktsamlinger eller kataloger, med til sammen 734 dikt. Denne ble i tillegg nominert til Kritikerprisen, og regnes av flere som hans hovedverk. Hans siste utgivelse, diktsamlingen Devon, ble utgitt våren 2022 til svært gode kritikker. Moe-Repstad regnes som en fremtredende og nyskapende norsk lyriker.

Gjennom hele sitt forfatterskap spenner Moe-Repstad opp store lerreter, med et billedspråk som henter referanser og assosiasjoner fra et vell av litterære, mytiske og idéhistoriske kilder. Slik kommer ofte menneskelige kulturers lange linjer til syne, mens de bearbeides med en sjelden kombinasjon av analyse og mystikk. Flere av gjennomgangstemaene kretser rundt tap og savn, kropp, tid og forflyttelse. Motivene er ofte selvbevisst inter- og metatekstuelle, og bærer et relativt kompakt meningsinnhold. Stilen preges gjerne av dvelende refleksjoner, ofte over lange strekk i tid og geografisk avstand. Tidvis fremstår resultatet nærmest som filosofiske allegorier, idet de utfordrer etablerte kulturer, tradisjoner og idéer – vitenskapelige så vel som språklige. Til tross for sin kompliserte og mangfoldige stil, makter Moe-Repstad å formidle sine motiver og sin tematikk på en måte som kommer leseren i møte.

Moe-Repstad deltok også i en rekke samarbeidsprosjekter innen eksperimentell musikk. Han var i mange år involvert i Punktfestivalen i Kristiansand, og miljøet rundt denne. Her samarbeidet han blant annet med festivalens grunnleggere, Jan Bang og Erik Honoré. Flere av prosjektene resulterte i plateutgivelser, med bidrag fra kjente musikere som David Sylvian, Nils Petter Molvær og Eivind Aarset.

Nils Christian Moe-Repestad er gjendiktet til flere språk, deriblant engelsk, fransk, tysk, nederlandsk, og russisk.

Utmerkelser

 • 2003: Sørlandets litteraturpris
 • 2008: Bokhandlernes forfatterstipend
 • 2020: Doblougprisen

Utgivelser

Diktsamlinger

 • Nå (dikt, Kolon forlag, 1996)
 • Rekyl (dikt, Kolon forlag, 1999)
 • Sannheten og andre konstruksjoner (dikt, med tegninger av Jan Groth. Kolon forlag, 2002)
 • Undergangssanger (dikt, Kolon forlag, 2005)
 • I de brente restene av alt du har lovet meg (dikt, Kolon forlag, 2007)
 • I hundevaktene (dikt, Kolon forlag, 2009)
 • Teori om det eneste. Bok I (dikt, Flamme Forlag, 2013)
 • Teori om det eneste. Bok II (dikt, Flamme Forlag, 2013)
 • 19 forgiftninger (dikt, Flamme Forlag, 2014)
 • Wunderkammer (27 kataloger) (dikt, Flamme Forlag, 2016)
 • Det vakre hvite, draperiene (dikt, Flamme Forlag, 2018)
 • Devon (dikt, Flamme forlag, 2022)

Musikalske samarbeidsprosjekter

Antologier av egne verk

 • Keiserkoder (antologi, Kolon forlag, 2008)
 • Dikt 1996–2014 (antologi, Flamme Forlag, 2015)

Antologier med andre

Les mer i Store norske leksikon

Lyrikk, poesi, intertekstualitet, metalitteratur, idéhistorie, mytologi.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg