Faktaboks

Erling Kagge
Erling Gjerdrum Kagge
Født
15. januar 1963
Virke
Polfarer og forlagsmann
Familie

Foreldre: Journalist Stein Kagge (1933–) og forlagsredaktør Aase Gjerdrum (1939–).

Samboer med siviløkonom Jorunn Anne Salthella (9.1.1963–).

Portrett
Erling Kagge

Erling Kagge er norsk polfarer, forlegger og kunstsamler. Han var først i verden til å nå de såkalte «tre poler» til fots: Nord- og Sydpolen og toppen av Mount Everest.

Ungdomstiden

Kagge skriver selv i boken «På eventyr» (1994) om sin dysleksi og problemer med å innrette seg etter regler og rutiner. Familieseilturer om sommeren og skiturer om vinteren hjalp mot taperfølelsen på skolen, og til tross for lesevanskene ble bøker viktige. Tidlig i 1984 seilte Kagge med tre venner over Atlanterhavet til Barbados og tilbake til Norge etter et par måneder i Karibia. Sommeren 1986 mønstret han på en ny seiltur fra New York til Chile, Falklandsøyene og Den antarktiske halvøya.

I 1990 ble Kagge cand.jur. og hadde deretter to års praksis som advokat i Norsk Hydro.

Polarekspedisjoner

I 1990 gikk Kagge sammen med Børge Ousland til Nordpolen uten hjelp utenfra. Opprinnelig var de tre på ekspedisjonen: Geir Randby var med på starten 8. mars fra Ellesmere Island, Canada. Dessverre, særlig siden det var han som hadde foreslått ekspedisjonen, skadet Randby ryggen etter ti dager og måtte hentes ut med fly. I luftlinje skulle de tilbakelegge en avstand på 800 kilometer, uten hunder og uten å motta forsyninger underveis. Ousland og Kagge brukte 58 dager på turen og nådde Nordpolen 4. mai.

Enkelte bestred at ekspedisjonen kunne klassifiseres som den første uten hjelp utenfra i og med at et fly hadde landet ved dem for å hente Randby og hans utstyr, men bragden står seg uansett.

I 1992–1993 gikk Kagge alene til Sydpolen og ankom 7. januar 1993 etter 49 dager og 13 timer. Turen fra Berkner Island var på 1310 kilometer. Begge polekspedisjonene var de første av sitt slag og fikk stor publisitet både i norske og utenlandske medier.

I 1994 ble det en klatreekspedisjon til Mount Everest, en tur arrangert og ledet av newzealanderen Rob Hall og med internasjonal deltakelse. Kagge beskrev disse tre store ekspedisjonene i den ovennevnte boken «På eventyr».

Forlagsvirksomhet

Etter ekspedisjonene og mange foredrag med utgangspunkt i disse erfaringene studerte Kagge filosofi ved Universitetet i Cambridge i et år. Deretter tok han steget inn i forlagsbransjen ved å starte Familievennen forlag i 1996. I motsetning til den tradisjonelle forlagsvirksomheten begynte han å selge bøkene i dagligvarebutikker over hele landet, noe som høstet kritikk fra bransjen ellers.

Til å begynne med solgte forlaget Asbjørnsen og Moes eventyr, Astrid Lindgren og Familiens store kokebok. I 2000 ble forlagsnavnet endret til Kagge Forlag og i 2003 ble J.M. Stenersens Forlag kjøpt opp. Siden den gang har Kagge Forlag blitt landets største innen sakprosa.

Høsten 2021 solgte Kagge 70 prosent av aksjene i Kagge og J.M. Stenersens Forlag til danske JP/Politikens Forlag. Han opplyste at han skal arbeide for fullt i forlaget som forlegger og styremedlem frem til 2024.

Kunstinteresse

Siden 1999 har Kagge eid og bodd i Villa Dammann på Blindern i Oslo. Huset fra 1932 er tegnet av arkitektene Arne Korsmo og Sverre Aasland, og er fredet av Riksantikvaren for dets tydelige funkisstil. I tillegg har Kagge bygget opp det som Aftenposten i A-Magasinet i 2015 kalte for en av Nord-Europas mest betydningsfulle samlinger av samtidskunst. Han sitter i styret i Astrup Fearnley museet for samtidskunst som ligger i Oslo.

Erling Kagge ble valgt inn i Høyres sentralstyre i 2016.

Egne utgivelser

Kagge har skrevet bøker om ekspedisjoner, om å samle kunst og essays om å gå, stillhet og alt han ikke lærte på skolen. «Stillhet i støyens tid» er solgt til 19 land.

 • Nordpolen: det siste kappløpet, 1990
 • Alene til Sydpolen, 1993
 • På eventyr, 1994
 • Dikt for gutta, 1998 (red.)
 • Mat på tur: kunsten å imponere med et stormkjøkken, 1998
 • Alt jeg ikke lærte på skolen, 2005
 • Fridtjof Nansen: Eventyrlyst, 2011
 • Under Manhattan: en reise til New Yorks indre, 2012
 • Kunsten å samle kunst, 2015
 • Stillhet i støyens tid. Gleden ved å stenge verden ute, 2016
 • Å gå. Ett skritt av gangen, 2018

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg