Assosiasjon er det at et sanseinntrykk, eller forestillingen om det, fremkaller forestillingen om andre inntrykk.

Faktaboks

Uttale
assosiasjˈon
Etymologi

fra middelalderlatin associatio, til latin associare, se assosiere

En assosiasjon er en forestilling om andre inntrykk, påvirket av et sanseinntrykk, eller forestillingen om det.

Assosiasjon betyr også sammenslutning, forening.

Innen astronomi er assosiasjon en åpen stjernehop av lyssterke stjerner.

Se også frie innfall, assosiasjon – psykologi og assosiasjon – kjemi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tor Henriksen

Denne kommentaren er ment å være generell i forbindelse med presiseringer.Termen assosiasjon brukes lite på norsk, om i det hele tatt, i betydningen sammenslutning. Det er etter mitt syn ikke behov for noen egen innførsel her - det måtte i tilfelle være en innførsel på sammenslutning. En presisering blir ofte et fagomådehvor den definerte termen er i bruk. Innførslen på assosiasjonblir da, hvis min tankegang holder, dobbelt uheldig. Den manglerbåde definisjon og presisering.

svarte Georg Kjøll

Hei Tor. Du peker her på et problem vi har mange steder i leksikonet, hvor et oppslagsord med mange treff allerede er "tatt" av en lenkesamling som bare peker videre til ulike artikler med samme tittel. Dermed må alle de andre oppslagsordene, selv enkle ordforklaringer, ha presiseringer, uten at det ser ut til å ha vært noen gjennomført policy på hvordan et presiseringsord har blitt bestemt. Vi gjør det enkelt og sletter slike lenkesamlinger når vi finner de: http://lillenorske.wordpress.com/2011/09/05/jeg-har-slettet-to-tusen-artikler/I dette tilfellet har jeg slettet artikkelen 'assosiasjon', som bare pekte videre til andre oppslag, tatt bort presiseringen i ordforklaringen, føyd til en setning og lagt henvisningen til relaterte artiklene inn i brødteksten. Med vennlig hilsen,Georg KjøllRedaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg