Fritz Reiner

Faktaboks

Fritz Reiner

Frederick Martin Reiner

Uttale
rˈai-
Født
19. desember 1888, Budapest, Ungarn
Død
15. november 1963, New York, USA

Artikkelstart

Fritz Reiner var en ungarsk-amerikansk dirigent som regnes som en av 1900-tallets betydeligste. Han huskes særlig som sjefdirigent for Chicago Symfoniorkester.

Utdannelse og læreår

Reiner var utdannet ved Franz Liszt-akademiet i fødebyen Budapest, hvor han blant annet hadde Béla Bartók som lærer. Her hadde han klaver som instrument og studerte også direksjon.

Europa

Reiner dirigerte 1910–1914 ved operaen i Budapest. Fra 1914 til 1921 var han kapellmester ved operaen i Dresden hvor han ledet forestillinger av et bredt repertoar.

I Dresden samarbeidet han med komponisten Richard Strauss, hvis orkesterverker og operaer skulle bli en viktig del av Reiners repertoar. Reiner ledet de første forestillingene i Tyskland av Strauss’ opera Die Frau ohne Schatten i Dresden i 1919.

Reiner tok også lærdom av Strauss’ måte å dirigere på, som var preget av små og lite ekspressive bevegelser, men med god øyekontakt med musikerne.

USA

Reiner utvandret til USA i 1922 som nyutnevnt sjefdirigent for Cincinnati Symfoniorkester. Han ble amerikansk statsborger i 1928.

Fra 1931 til 1941 var han leder for opera- og orkesteravdelingen ved musikkhøyskolen Curtis Institute of Music i Philadelphia. Her var Leonard Bernstein blant hans elever. Reiner gjestedirigerte samtidig i London, blant annet med Kirsten Flagstads Wagner-forestillinger på Covent Garden-operaen.

Reiner var i 1938–1948 dirigent for Pittsburgh Symfoniorkester, hvor han gjorde mye for å bygge opp orkesteret og forbedre dets kvaliteter. Han ledet dette orkesteret i bemerkede plateinnspillinger.

Reiner var i 1949–1953 dirigent ved Metropolitan-operaen i New York. Her debuterte han med Giuseppe Verdis Falstaff. Han dirigerte hovedsakelig operaer av Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner og Richard Strauss, ikke minst minneverdige forestillinger av Salome, Elektra og Rosenkavaleren.

Reiner ledet forestillingene av Tristan og Isolde i 1951 som markerte Kirsten Flagstads gjeninntreden på Metropolitans scene. På Metropolitan ledet han også den første oppførelsen i USA av Igor Stravinskijs opera The Rake’s Progress.

Chicago

Fritz Reiners tid 1953–1963 som sjefdirigent for Chicago Symfoniorkester ble et viktig kapittel både i hans egen karriere og i orkesterets historie. Reiner rekrutterte mange glimrende musikere og bygget orkesteret opp til å bli et av verdens fineste. Plateinnspillingene for selskapet RCA Victor gjorde orkesteret kjent over hele verden.

Allerede fra 1953 ble konserter regelmessig fjernsynsoverført, først lokalt i Chicago og siden nasjonalt. Reiner ble et forbilde for mange dirigenter med sin moderne og usentimentale stil. På podiet brukte han svært små bevegelser, men resultatet ble likevel presise, gjennomlyste og temperamentsfulle tolkninger.

I etterkrigstiden var Reiner gjestedirigent for Royal Philharmonic Orchestra i London. Han dirigerte Richard Wagners Mestersangerne i Nürnberg under festspillet som markerte gjenåpningen av Wiener Staatsoper i 1955.

Innspillinger

Fritz Reiner gjorde kritikerroste innspillinger med Pittsburgh Symfoniorkester og siden med Royal Philharmonic Orchestra, men det var med Chicago Symfoniorkester og plateselskapet RCA Victor at denne siden av hans virksomhet blomstret. Blant komponistene er Richard Strauss, Béla Bartók, Johannes Brahms, Ludwig van Beethoven og Joseph Haydn.

Innspillingene med Chicago Symfoniorkester viser Fritz Reiner som en moderne dirigent. De kjenntegnes av nøye gjennomarbeidede tolkninger og et overlegent orkesterspill med stor intensitet, presisjon og klarhet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Morgan, Kenneth: Fritz Reiner: Maestro & Martinet, 2005, isbn 978-0-2520-7730-2, Finn boken
  • Hart, Philip: Fritz Reiner: A Biography, 1994, isbn 978-0-8101-1125-7, Finn boken
  • Willis, Thomas: The Chicago Symphony Orchestra, 1974, isbn 978-0-5288-1952-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg