Faktaboks

Etymologi
engelsk’ ‘Lincolnsenteret for utøvende kunst’
Uttale
lˈiŋkən sˈentə fə ðə pəfˈå:miŋ a:ts
Lincoln Center
Lincoln Center for the Performing Arts. Josie Robertson Plaza med Metropolitan Opera og til høyre konserthuset David Geffen Hall.

Lincoln Center for the Performing Arts er et kultursenter på Manhattan vest for Central Park i New York. Det omfatter en rekke institusjoner innen utøvende kunst. Navnet er etter bydelen Lincoln Square.

Lincoln Center for the Performing Arts ble stiftet i 1955 som en ideell organisasjon, med støtte av byen, staten og private fond. Filantropen John Davison Rockefeller III var en viktig pådriver, og bakgrunnen for prosjektet var den omfattende byutviklingen i New York under ledelse av Robert Moses. Det ble gradvis utbygget til dagens senter som dekker 6,6 hektar.

Spillesteder

Kjernen i Lincoln Center er hovedplassen Josie Robertson Plaza med de tre monumentalbygningene David Geffen Hall, Metropolitan Opera House og David H. Koch Theater. David Geffen Hall (tidligere Avery Fisher Hall) er hjem for New York-filharmonien. Metropolitan Opera House er hjem for Metropolitan Opera.

David H. Koch Theater, som frem til 2008 het New York State Theater, er tegnet av arkitektene Philip Johnson og Richard Foster, og har 2586 sitteplasser. Det ble innviet 23. april 1964, og grundig renovert i 2008. Det er tilholdssted for New York City Ballet, og har dessuten en høstsesong med American Ballet Theatre. Fra åpningen i 1964 og til 2011 hadde dessuten New York City Opera sitt hjem her.

Lincoln Center rommer også flere andre betydningsfulle kulturinstitusjoner: Vivian Beaumont Theatre er tegnet av arkitekten Eero Saarinen, og har 1200 sitteplasser. Det ble innviet 14. oktober 1965, og har også to mindre scener.

Walter Reade Theater er lokale for Film Society of Lincoln Center, og har en kinosal med 268 plasser. Det stod ferdig i 1991, og er tegnet av Davis, Brody & Associates.

På området finnes også Damrosch Park, hvor utendørskonserter kan holdes for 3500 tilhørere.

Læresteder

Lincoln Center har flere utdanningsinstitusjoner. Her ligger Juilliard School, som er en kjent høyskole for musikk, teater og dans. Skolen har konsertsalen Alice Tully Hall, som er bygget etter tegninger av arkitekten Pietro Belluschi, har 1086 sitteplasser og ble innviet 11. september 1969. Den brukes både til kammermusikk og andre typer musikk, og har siden 1975 også et stort orgel.

I Lincoln Center finnes også School of American Ballet, som er skole for New York City Ballet.

Arkiv

Lincoln Center har The New York Public Library for the Performing Arts, et av verdens største arkiver over utøvende kunst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg