Lise Davidsen

Faktaboks

Lise Davidsen
Født
8. februar 1987, Tønsberg
Sopranen Lise Davidsen har nådd langt i ung alder.
Lise Davidsen
Av .

Lise Davidsen er en norsk lyrisk-dramatisk sopran, som etter å ha vunnet Plácido Domingos konkurranse Operalia i London i 2015 og Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse har gjort en kometkarrière i europeiske operahus og konsertsaler. Hennes store og omfangsrike stemme har vakt betydelig internasjonal oppmerksomhet, ikke minst etter en sensajonspreget debut ved The Metropolitan Opera i New York i november 2019.

Utdannelse

Lise Davidsen tok en bachelor som mezzosopran ved Griegakademiet i Bergen i 2010. Hun var også medlem av Det Norske Solistkor, som alt. Hun tok senere en master ved Det Kongelige Musikkonservatorium i København, der sangpedagogen Susanna Eken oppfordret henne til å utvikle stemmen videre som sopran. Hun ble uteksaminert fra Operaakademiet i København i 2014.

Debut og karrière

Santuzza i Cavalleria Rusticana på Nasjonaloperan, 2016
Lise Davidsen
Av /Den Norske Opera & Ballett.
Lise Davidsen som Lisa og Yusif Eyvasov som Hermann i Tsjaikovskijs Spardame på The Metropolitan Opera i New York 2019.
Lise Davidsen i Spardame
Av /The Metropolitan Opera.

Hun debuterte på Den Kongelige Opera i København sesongen 2012–2013 i Leoš Janáčeks opera Den listige lille reven. I Norge hadde hun sin debut i tittelrollen i en konsert-versjon av Sancta Susanna av Paul Hindemith i 2015 på Nasjonaloperaen. Året etter var hun tilbake på samme sted som Santuzza i Pietro Mascagnis Cavalleria rusticana.

Etter sin tolkning av tittelrollen i Richard Strauss' Ariadne auf Naxos ved Nordnorsk Opera og Symfoniorkester i 2017 tolket hun samme rolle på operafestivalen i Glyndebourne og ved Wiener Staatsoper.

Sesongen 2018–2019 medvirket hun i Royal Operahouse Covent Gardens oppsetning av Richard Wagners Nibelungenring og Carl Maria von Webers Freischütz i Frankfurt. Hun spilte i Pjotr Tsjajkovskijs Spardame i Stuttgart, Sieglinde i en konsert med Wagners Valkyrien i Toronto, ledet av Sir Andrew Davis. Hun spilte også Elisabeth i Tannhäuser (Richard Wagner) i Zürich, München og under Festspillene i Bayreuth, sistnevnte dirigert av Valerij Gergijev.

I 2018 inngikk hun eksklusivt samarbeid med plateselskapet DECCA, som ga ut hennes første album, som inneholdt verker av Richard Wagner og Richard Strauss (2019). I 2019 hadde hun debut ved The Metropolitan Opera i New York, der hun hadde en sensasjonspreget debut som Lisa i Spardame (Pjotr Tsjaikovskij). Tre måneder senere hadde hun sin debut ved Royal Opera House i London som Leonore i Fidelio (Ludwig van Beethoven), der hun gjennomførte fem forestillinger før Covid-19-pandemien satte en stopper for oppsetningen.

Lise Davidsen er også en meget aktiv liedsanger og har i ung alder gjort dypt inntrykk med sine bevegende tolkninger av Strauss, Wagner, Gustav Mahler og Jean Sibelius.

Utmerkelser (utvalg)

 • Léonie Sonnings talentpris, Danmark, 2014
 • Danish Singers Award, 2014
 • Flagstadprisen, 2015
 • International Hans Gabor Belvedere Singing Competition: 2. pris og Publikumsprisen, 2015
 • Operalia, The World Opera Competition: 1. Pris, Birgit Nilsson Award og Publikumsprisen, 2015
 • Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse: 1. pris, Ingrid Bjoners stipend og Beste interpretasjon av norsk sang, 2015
 • Statoils talentpris, 2015
 • Gladsaxe Kommunes musikpris, 2016
 • Stokke kommunes kulturpris, 2016
 • Musikkritikerprisen for tolkningen av Ariadne auf Naxos, 2016/2017
 • Sibeliusprisen fra Sibelius selskapet i Norge, 2018
 • Dronning Ingrid Hederslaegat – Dansk ærespris, 2018
 • Grammophone Classical Music Awards: Young artist of the year, 2018
 • Spellemannprisen 2019: Årets internasjonale gjennombrudd

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg