Enrico Caruso

Faktaboks

Enrico Caruso
Uttale
carˈuso
Født
27. februar 1873, Napoli
Død
2. august 1921, Napoli
Enrico Caruso var en av sin tids største operasangere og grammofonartister.
www.wikimendia commons.
Lisens: CC BY 2.0

Enrico Caruso. Karikatur, tegnet av ham selv.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Enrico Caruso var en italiensk operasanger, kjent som en av verdens mest berømte tenorer. Han hadde en myk, lyrisk stemme med en vidunderlig mørk klang som han hele sitt liv arbeidet med å bevare og utvikle. Han karriere utspant seg på de helt store operascenene i Europa og USA. Han gjorde seg også sterkt gjeldende som plateartist.

Utdannelse og debut

Enrico Carusos stemme ble lagt merke til allerede som barn da han sang i kirkekor. Etter flere års sangundervisning debuterte han i hjembyen Napoli 21 år gammel og opptrådte på flere mindre scener frem til han fikk sitt gjennombrudd på Teatro Lirico i Milano. Derfra var veien kort til La Scala, der han debuterte som Rodolfo i La Bohème (Puccini) i 1900.

Internasjonal karriere

En stor internasjonal karriere fulgte, med opptredener i Royal Opera Covent Garden i London, St. Petersburg, Tyskland, Frankrike og Argentina før han hadde sin USA-debut på The Metropolitan i New York i 1903. Her ble han svært populær og i perioden frem til 1920, da han pensjonerte seg, sang han over 600 forestillinger på operahuset, blant annet verdensprenierene på Adriana Lecouvreur (Francesco Cilèas) og La faniculla del West (Puccini). Hans repertoar spente over et 60-talls operaer, for det meste italienske.

Grammofonstjerne

En medvirkende årsak til hans enorme popularitet var at hans karriere korresponderte med fonografens inntog. Samme år som han debuterte i New York tegnet han platekontrakt og rakk å spille inn rundt 250 plater før han trakk seg tilbake. Som den første store grammofonstjernen medvirket han både til grammofonindustriens fremvekst og til operaformens popularitet.

I 1914 utga han boken Come si deve cantare (svensk oversettelse Hur man skall sjunga).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Caruso, Enrico, Jr. & Andrew Farkas: Enrico Caruso : my father and my family, 1990, isbn 0-931340-24-1, Finn boken
  • Jackson, Stanley: Caruso, 1972, isbn 0-491-00664-0, Finn boken
  • Key, Pierre V.R.: Caruso, 1924
  • Robinson, Francis: Caruso : his life in pictures, 1957, Finn boken
  • Scott, Michael: The great Caruso, 1988, isbn 1-55553-061-3, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg