Olive Fremstad

Faktaboks

Olive Fremstad
eg. Anna Olivia
Født
16. februar 1868, Stockholm
Død
21. april 1951, Irvington, New York, begr. i Grantsburg, Wisconsin
Olive Fremstad hadde en stor karriere på Metropolitan-operaen i New York fra 1903 til 1911.
Av .

Artikkelstart

Olive Fremstad var en norsk-amerikansk sanger (mezzosopran og sopran) som fra 1903 til 1914 var en av de ledende solistene ved Metropolitan-operaen i New York.

Biografi

Hun ble født i Stockholm, men familien flyttet til Christiania da hun var tre. Der fikk hun sin første musikkundervisning. Familien utvandret til Minnesota da hun var tolv. Her ble hennes sangtalent oppdaget, og i 1890 flyttet hun til New York, der hun tok sangtimer. Samme år debuterte hun i operetten Patience (Gilbert & Sullivan) i Boston. Hun hadde sin debut med orkester i New York i 1891.

Karriere

I 1893 dro hun til Berlin for videre sangstudier, og hun debuterte som Azucena i Trubaduren (Giuseppe Verdi) i Köln to år senere. I årene som fulgte, hadde hun oppgaver ved Festspillene i Bayreuth, i München og London. Fra 1903 til 1911 hadde hun stor suksess på Metropolitan-operaen i New York. Her sang hun blant annet hovedroller mot Enrico Caruso og var den første som fremførte Salome (Richard Strauss) i USA, med Gustav Mahler som dirigent. Hun gjorde seg særlig bemerket som Richard Wagner-sanger og tolket blant annet Isolde, Sieglinde, Brünnhilde og Kundry under dirigenten Arturo Toscanini.

Stemme

Fremstad hadde en fleksibel stemme som gjorde at hun opererte både i sopran- og mezzofaget. Hun ble omtalt som temperamentsfull og karismatisk og hadde en hang til både det overnaturlige og overtroiske.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg