James Levine

Faktaboks

James Levine

James Lawrence Levine

Uttale
ləvˈi:n
Født
23. juni 1943, Cincinnati, Ohio, USA
Død
9. mars 2021, Palm Springs, California, USA
James Levine
Av /NTB scanpix/AP.

Artikkelstart

James Levine var en amerikansk dirigent og pianist. Levine var en av sin generasjons betydeligste og mest berømte dirigenter, først og fremst kjent som musikksjef på Metropolitanoperaen i New York fra 1976 til 2016.

I desember 2017 ble Levine beskyldt for seksuell trakassering, og våren 2018 avviklet en rekke ledende musikkinstitusjoner i USA sitt engasjement med ham.

Bakgrunn og utdannelse

Levine var født og oppvokst i en musikalsk familie i Cincinnati. Familien var jødisk. Levines farfar virket som kantor. Faren livnærte seg en tid som fiolinist for sitt eget danseorkester.

Levine var vidunderbarn på klaveret. Han gjorde sin konsertdebut i 1954, ti år gammel, som solist i klaverkonsert nr. 2 av Felix Mendelssohn-Bartholdy med Cincinnati Symphony Orchestra.

Som tenåring hadde han fiolinisten Walter Levine, primarius i LaSallekvartetten, som lærer. Han gikk på kurs hos pianisten Rudolf Serkin ved Marlboro Music School, og studerte videre med klaverpedagogen Rosina Lhévinne ved Aspen Music School.

Levine studerte direksjon ved Juilliard School i New York fra 1961 til 1964 med Jean Morel og Alfred Wallenstein som lærere. Her viste han seg som et dirigenttalent.

Tidlig karriere

Levine ble oppdaget av George Szell, den berømte sjefdirigenten for Cleveland-orkesteret. Han gikk i lære hos Szell i årene 1964–1965 og var assisterende dirigent i Cleveland fra 1965–1970. Levine hadde samtidig en lærerstilling ved høyskolen Cleveland Institute of Music i perioden 1965–1972.

Levine dirigerte ved operaen i San Francisco første gang i 1970. Samme år gjestet han Philadelphia-orkesteret i en konsert ved deres sommersesong i Fairmount Park.

Levine ledet Chicago Symfoniorkester første gang ved deres utendørs sommersesong i Ravinia-parken i Highland Park i 1971. Det var begynnelsen på et nært samarbeid som kom til å vare gjennom hele Levines karriere. Han var musikksjef for Ravinia-festivalen i årene 1973–1993, og samarbeidet resulterte i en rekke plateinnspillinger.

Metropolitanoperaen

Levine ledet over 2500 forestillinger på Metropolitanoperaen, mer enn dobbelt så mange som noen av hans forgjengere. Den første fant sted 5. juni 1971, og var en sommerforestilling av Tosca av Giacomo Puccini. Hans siste operaforestilling var av Tryllefløyten 14. oktober 2017, mens hans siste opptreden var som dirigent for Verdis rekviem 2. desember 2017. Levine ble Metropolitanoperaens førstedirigent i 1973, og i 1976 tiltrådte han som musikksjef. I årene 1986–2004 hadde han også tittelen kunstnerisk leder (artistic director).

Levines forestillinger fordeler seg på 85 forskjellige operaer av 33 forskjellige komponister. Han ledet mange forestillinger av kjernerepertoar, av Mozart, Verdi, Wagner og Strauss, men også de første forestillingene på Metropolitan av verker som Lulu av Alban Berg, Moses und Aron av Arnold Schönberg og Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny av Kurt Weill og Bertolt Brecht. Han dirigerte ved urpremierene på The Ghosts of Versailles av John Corigliano i 1991 og The Great Gatsby av John Harbison i 1999.

Ved Metropolitanoperaen var Levine en orkesterbygger. Operaens orkester fikk sin egen konsertserie i Carnegie Hall og reiste på turnéer som konsertorkester.

Levine arbeidet også for å gjøre forestillingene tilgjengelig for et publikum over hele verden gjennom en serie DVD-innspillinger fra Metropolitanoperaens scene, særlig av kjernerepertoar. Han medvirket ved mange radiosendinger og ved lyd- og bildeoverføringer til kinoer i Europa.

Parallelt gjestet Levine hyppig ved ledende europeiske symfoniorkestre, først og fremst Wienerfilharmonien, Berlinfilharmonien, Philharmonia Orchestra i London og Staatskapelle Dresden, og ved amerikanske orkestre. Han var sjefdirigent for Münchenfilharmonien i 1999–2004 og for Boston Symfoniorkester i 2004–2011.

Gjennom mye av karrieren virket han også som pianist, særlig som akkompagnatør for sangere og som kammermusiker.

Fra 2010 var Levines karriere preget av sykdomsfravær, som blant annet skyldtes Parkinsons sykdom. Sykdommen førte til at Levine mellom 2011 og 2013 avstod fra de fleste dirigentoppgaver, både ved Metropolitanoperaen og andre steder.

I 2016 sluttet han formelt ved Metropolitan, men fikk en honorær stilling og fortsatte å lede forestillinger.

Innspillinger

Levine gjorde et stort antall innspillinger med forskjellige orkestre i et repertoar som strakk seg fra Wolfgang Amadeus Mozart til nålevende komponister. Han vant først anerkjennelse for sine innspillinger av symfonier av Gustav Mahler og operaer av Giuseppe Verdi.

Han ledet innspillinger av samtlige symfonier av Johannes Brahms med både Chicago Symfoniorkester og Wienerfilharmonien og samtlige symfonier og fiolinkonserter av Wolfgang Amadeus Mozart med Wienerfilharmonien.

I samarbeid med Metropolitanoperaens krefter førte han an i bølgen av operaforestillinger på DVD som kom på 1990-tallet. Blant annet ble hele Richard Wagners Der Ring des Nibelungen lansert.

Anklager om seksuell trakassering

I desember 2017 rapporterte flere amerikanske aviser at det var rettet beskyldninger om seksuell trakassering mot Levine. Ifølge beskyldningene skulle Levine ha utnyttet sin posisjon som lærer til å presse elever i tenårene til seksuelle handlinger. Kildene var fire menn som Levine hadde undervist ved forskjellige læresteder. De eldste hendelsene var fra 1968 og den nyeste fra 1986.

Det synes uklart hvorvidt noen av hendelsene skjedde da mennene var under den seksuelle lavalder, og Levine ble ikke tiltalt av amerikanske påtalemyndigheter.

I mars 2018 erklærte ledelsen ved Metropolitanoperaen at de fant beskyldningene troverdige og fratok Levine alle titler og oppgaver. De øvrige musikkinstitusjonene i USA fulgte etter. Levine nektet for at noe utilbørlig hadde skjedd og saksøkte Metropolitan. I august 2019 erklærte ledelsen ved Metropolitan og Levine at saken var avsluttet, uten å offentliggjøre betingelsene for at de hadde kommet til enighet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg