Kaja Eide Norena

Faktaboks

Kaja Eide Norena

Kaja Andrea Karoline Eide Norena, Eidé Norena

Født
26. april 1884, Horten (nå Borre), Vestfold
Død
13. november 1968, Lausanne, Sveits

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Kaja Eide Norena
Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kaja Eide Norena var en norsk sanger (koloratursopran). Hun hadde på 1920–1930-tallet en stor internasjonal operakarriere med hovedroller på La Scala og Metropolitan.

Utdannelse og tidlig karriere

I 1920-årene tok hun kunstnernavnet Norena. Hun var elev av Helene Aschehoug og Ellen Gulbranson og reiste på studiereiser blant annet til London. Hun hadde konsertdebut i Oslo i 1905 og operadebut i Christoph Willibald Glucks Orfeo et EuridiceNationaltheatret i 1907. Der sang hun også hovedroller i blant annet Madame Butterfly (Giacomo Puccini), Eugen Onegin (Pjotr Tsjajkovskij) og Lakmé (Léo Delibes). Hun medvirket også i de kvinnelige hovedrollene i Centralteaterets oppsetninger av La Traviata (Giuseppe Verdi) og La Bohème (Puccini).

Internasjonal karriere

Etter at hun i 1924 debuterte ved La Scala i Milano som Gilda i Rigoletto (Verdi), med Arturo Toscanini som dirigent, bosatte hun seg i Paris og fikk store roller på Parisoperaen og Covent Garden i London. I perioden 1933–1938 hadde hun gjentatte opptredener på Metropolitan-operaen i New York. I samme periode gjestet hun en rekke ganger Salzburg-festspillene. Hennes siste operarolle var som Desdemona i Verdis Otello på Parisoperaen i 1938.

Gjennom karrieren ga hun flere konserter i Norge, og til langt ut på 1960-tallet var hun i hjemlandet også kjent for sin plateinnspilling av Agathe Backer Grøndahls sang Mot kveld, som stadig sto på programmet i NRKs Ønskekonserten.

Kaja Eide Norena var gift med skuespilleren Egil Eide fra 1909 til 1939 og med advokaten og forretningsmannen Henry Myron Blackmer fra 1939 til hans død i 1962.

Priser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg