Ragnar Ulfung

Faktaboks

Ragnar Ulfung
Ragnar Sigurd Ulfung født Ragnar Sigurd Olsen
Født
28. februar 1927, Oslo
Ragnar Ulfung var en av Skandinavias ledende tenorer. Her fotografert under feiringen av sopranen Birgit Nilssons 100-årsfeiring i Stockholm 2018.
Ragnar Ulfung
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ragnar Ulfung er en norsk sanger (tenor) født 28. februar 1927 i Oslo som ble kjent som en av Skandinavias ledende tenorer i siste del av 1900-tallet.

Studier og debut

Han begynte sin sangkarriere som 10-åring i Olavsguttene, der Ragnvald Bjarne var dirigent. Han tok seg av Ulfungs musikkopplæring frem til hans debutkonsert i Oslo i april 1950. Deretter fulgte studier med Angelo Minghetti i Milano. Han debuterte på Det Nye Teater i Benjamin Brittens barneopera Let’s make an opera i 1950.

Karriere

Ulfung var ansatt ved Den Nationale Scene 1954–1955, der har også medvirket som skuespiller, noe som kan ha kommet godt med i hans mange senere karakter- og operetteroller. Han var videre ansatt ved Stora Teatern i Göteborg 1955–1958. I 1958 ble han ansatt ved Kungliga Operan i Stockholm, der han ble en av operahusets ledende tenorer, og tolket over 30 store tenorroller, frem til 1983.

Ulfung har hatt gjesteopptredener blant annet i Glyndebourne, Covent Garden i London, The Metropolitan Opera i New York, i Chicago, San Francisco, Washington, Santa Fe, Milano (La Scala), Torino, Berlin, Hamburg, München, Wien, Paris, Marseille, Lyon, Buenos Aires (Teatro Colôn), Tokyo, København, Oslo og Helsingfors.

Ulfung har også gjort opera på film og TV og hatt regioppdrag. Som konsertsanger har han medvirket i store verk som Giuseppe Verdis Requiem, Ludwig van Beethovens 9. symfoni og Gustav Mahlers Das Lied von der Erde i tillegg til romanser.

Viktige roller

TV-innspillinger

  • Ruggero Leoncavallo: Canio (Bajazzo)
  • Mozart: Monostatos (Tryllefløyten, regi: Ingmar Bergman)
  • Giuseppe Verdi: Gustaf III (Maskeballet)

Regioppdrag

  • Verdi: Otello
  • Puccini: La bohéme
  • Nino Rota: Den italienske stråhatten
  • Wagner: Nibelungenringen

Utmerkelser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg