Martin Alfred Hansen

Faktaboks

Martin Alfred Hansen
Martin Jens Alfred Hansen
Født
1909
Død
1955

Martin Alfred Hansen, dansk forfatter, utdannet lærer. Han debuterte under påvirkning av tidens sosiale realisme med et par romaner om økonomiske og menneskelige kriser og om et feilslått forsøk på kollektivdrift (Nu opgiver han, 1935, Kolonien, 1937). Under okkupasjonen fant han frem til en mer personlig form, den fantasi- og symbolfylte fortelling, med den kultursatiriske eventyrromanen Jonatans rejse (1941, endret utg. på norsk 1948, dansk 1950) og en historisk roman fra reformasjonstiden, Lykkelige Kristoffer (1945). Begge har røtter i fortidens pikareske reiseromaner, men er dypt aktuelle ved sin motstilling av forskjellige livssyn og mennesketyper.

Mer fordunklet blir hans symbolikk i de følgende novellebøker med nåtidsmotiv, Tornebusken (1946) og Agerhønen (1947), subtile myter som kretser omkring erkjennelsen av lidelsen som livsferment og om troens muligheter. Disse kierkegaardske temaer har i hans tankeverden forbundet seg med den utdøende allmuetradisjons dualistiske hedenskap, noe de vektige essaysamlinger Tanker i en skorsten (1948) og Leviathan (1950) vitner om; den siste er også et kulturfilosofisk oppgjør med ideologier som marxismen og Johannes V. Jensensk darwinisme.

Hansens fortettede, av og til noe anstrengte stil nådde imidlertid først i dagboksromanen Løgneren (1950, opprinnelig som radioroman), en intim jevnhet, som skaffet ham et bredere publikum; den mangetydige beretning om skolelæreren og selvbedrageren i det lille øysamfunn er kanskje hans største kunstverk.

Også som leilighetsvis medredaktør av litteraturtidsskriftet Heretica (1950–51) preget Hansen etterkrigstidens debatt ved sin underminering av all overfladisk modernisme og sin redelige søken etter en ny, bærekraftig metafysikk i pakt med de gamles jordnære visdom. Hans kulturfilosofiske hovedverk er Orm og tyr (1952), en personlig fremstilling av livssynet i Norden fra oldtid til middelalder. Om hans kjærlighet til Norge vitner reiseboken Kringen (1953).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg