Faktaboks

Marianne Thorsen
Født
13. mars 1972, Trondheim
Virke
Fiolinist
Familie

Foreldre: Professor i kjemiteknikk Gunnar Thorsen (1933–) og hjelpepleier Anne-Marie Pedersen (1936–).

Marianne Thorsen er en norsk fiolinist. Hun er kjent som en fremragende kammermusiker, men hun står også frem som en feiret solist. Thorsen har et bredt repertoar med stor interesse både for norske klassikere og norsk samtidsmusikk. Flere norske komponister, som Ståle Kleiberg og Ketil Hvoslef, har dedisert verker til henne.

Utdannelse og karriere

Thorsen fikk sin første utdannelse på Trondheim kommunale musikkskole der hun både spilte piano og fiolin. Som fiolinlærer hadde hun Bjarne Fiskum. Etter ungdomsskolen flyttet hun til London og begynte på The Purcell School for Young Musicians. I 1989 studerte hun videre på Royal Academy of Music der hun ble professor i 2001. Hennes lærere i England var Felicity Lipman og György Pauk, men hun har også latt seg inspirere av Itzhak Perlman, Nathan Milstein og Ida Händel, i tillegg til Arve Tellefsen. Gjennombruddet hennes kom under Festspillene i Bergen i 1989 sammen med pianisten Jørgen Larsen. Den offisielle debuten fant sted i Universitetets aula i Oslo, ni år senere. Fra 2006 er hun professor i kammermusikk og fiolin ved NTNU i Trondheim.

Det var under studietiden i London at Thorsen dannet stryketrioen Leopold Trio – en trio hun ledet i femten år, frem til 2006. I 2001 ble hun spillende leder av Nash Ensemble, en posisjon hun hadde frem til 2015. Gjennom disse to gruppene fikk hun markert seg som en kammermusiker på høyt internasjonalt nivå, og de spilte konserter både i Europa og USA. Begge gruppene gjorde også flere kritikerroste innspillinger på det engelske plateselskapet Hyperion. I tillegg til å dyrke kammermusikken har Thorsen også vært solist med orkestre som BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Orchestra og Philharmonia Orchestra i tillegg til Oslo-Filharmonien og Bergen Filharmoniske Orkester. Hun har også etablert et samarbeid med Trondheim Symfoniorkester og TrondheimSolistene.

Repertoar

Thorsens repertoar er vidtfavnende, noe hennes diskografi vitner om. Som kammermusiker har hun medmusisert i verker av Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Robert Schumann frem til engelske komponister som Ralph Vaughan Williams, William Walton og skotten James MacMillan. Som solist fremfører hun konserter av Mozart, Antonio Vivaldi, Carl Nielsen og Alban Berg. Hun har også mange norske konserter på repertoaret, blant annet av Ståle Kleiberg, Ketil Hvoslef, Johan Svendsen, Henning Sommero og Terje Bjørklund.

Fiolinen hun spiller på, er en Giovanni Battista Guadagnini fra 1745.

Diskografi (utvalg)

Utmerkelser (utvalg)

  • 1. pris i Sparre Olsen-konkurransen for unge klassiske musikere, 1984
  • 1. pris i Ungdommens Sang- og strykemesterskap, 1985, nå Ungdommens musikkmesterskap (UMM)
  • Årets unge solist, Rikskonsertene, 1998
  • 1. pris i Concours International de violon de Sion-Valais, 2003
  • Spellemannprisen 2006 for Mozarts fiolinkonsert 3, 4, 5 (Lindberg Lyd)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg