Bjarne Fiskum

Faktaboks

Bjarne Fiskum
Bjarne Ivar Fiskum
Født
27. august 1939, Harran (Grong)

Bjarne Fiskum er en norsk fiolinist og pedagog. Fiskum underviste i mange år ved Trøndelag Musikkonservatorium, han startet Det Norske Kammerorkester i 1975, men er muligens enda mer kjent for stiftelsen av TrondheimSolistene i 1988.

Han studerte blant annet med A. Sjøen, Ernst Glaser i tillegg til teoristudier ved Musikkonservatoriet i Oslo. Han studerte også i Stockholm, København, London og Wien, der han i tillegg til fiolin også studerte dirigering.

Fiskum debuterte i Oslo i 1965. Han har spilt i Oslo Filharmonien og vært konsertmester i Trondheim Symfoniorkester, men han har også vært solist i flere sammenhenger. For en periode var han også medlem av Hindarkvartetten.

Fiskum er også kjent som pedagog og han underviste i mange år ved Trøndelag Musikkonservatorium. Foruten selve instrumentalundervisningen, har han vektlagt det rent fysiologiske ved spillet for å forhindre ulike muskelplager hos eleven. Han har også engasjert seg i problemer med hørselskader i forbindelse med det høye lydnivået i symfoniorkestre. Som pedagog har han "en egen evne til å oppdage musikalske talenter tidlig", som det het i talen da han mottok Nord-Trøndelag fylkes kulturpris i 2009.

Fiskum startet Det Norske Kammerorkester i 1975, men er muligens enda mer kjent for stiftelsen av TrondheimSolistene i 1988, et orkester han ledet frem til 2001. Med dem spilte han inn sitt eget arrangement for strykeorkester av Edvard Griegs strykekvartett i g-moll i forbindelse med The Grieg Edition på det norske platemerket Victoria. Han har sammen med pianisten Jørgen Larsen utgitt en plate det de fremfører verker av César Frank, Fartein Valen, Bertil Palmar Johansen og Terje Bjørklund.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg