Faktaboks

Terje Bjørklund
Født
2. januar 1945, Narvik
Terje Bjørklund
Terje Bjørklund
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Terje Bjørklund er en norsk jazzpianist, komponist og musikkpedagog. Ut over sin aktivitet som komponist og jazzmusiker er han kjent som en av stifterne av jazzlinja ved Trøndelag musikkonservatorium (nå NTNU), også kjent som jazzlinja i Trondheim eller «konsen».

Karriere

Bjørklund er født og oppvokst i Narvik, og startet sin karriere fra tidlig på 1960-tallet i grupper ledet av trommeslageren Reidar Knudsen, før han i 1963 flyttet til Oslo for å kunne delta i et større jazzmiljø. Der studerte han ved Universitetet i Oslo, og gjorde seg samtidig bemerket som en fremragende moderne jazzpianist i bandene til Jan Garbarek og Karin Krog, samt i kompet når kjente jazzmusikere som Dexter Gordon, Phil Woods, Art Farmer og Johnny Griffin gjestet Norge. Senere var han også medlem av jazzgrupper ledet av Bjørn Alterhaug, Asmund Bjørken, Warne Marsh og Thorgeir Stubø

Han fullførte sin magistergrad i musikkvitenskap i 1971 og flyttet to år senere til Trondheim for å bli lektor ved Trøndelag musikkonservatorium. Der var han en av pådriverne for opprettelsen av en jazzlinje, som ledet til stiftelsen av den betydningsfulle jazzlinja i Trondheim i 1979. I 1983 utga Bjørklund læreboken Moderne jazzimprovisasjon, og samme år ble han tildelt Buddy-prisen for sitt arbeid som pedagog og musiker.

Bjørklund har også skrevet klassisk musikk, var festspillkomponist ved festspillene i Harstad i 1993 og skrev bestillingsverket Carmina til OL på Lillehammer i 1994. Samme år kom albumet Music for Strings. I 2014 kom utgivelsen «Yesterday Song», som samlet opptak av Bjørklunds jazzkomposisjoner fra perioden 1972–1982 og 2009.

Utvalgte utgivelser

I eget navn

  • Music For Strings (1994)
  • Yesterday Song (2014)

Som medvirkende musiker

  • Joy, Karin Krog & Friends (1968)
  • Moments, Bjørn Alterhaug (1979)
  • Warne Marsh In Norway / Sax Of A Kind, Warne Marsh (1983)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg