Neeme Järvi

Faktaboks

Neeme Järvi
Født
7. juni 1937, Tallinn, Estland

Artikkelstart

Neeme Järvi er en estisk-amerikansk dirigent, en av sin generasjons mest profilerte med et stort engasjement på vegne av nordisk musikk. Järvi var en viktig sjefdirigent for Göteborgs Symfoniker og har hatt engasjement ved en rekke orkestre i Europa og USA.

Järvi bosatte seg i USA i 1980 og ble amerikansk statsborger i 1985. Han har i senere år trappet ned på sin virksomhet på grunn av høy alder.

Sønnene Paavo Järvi og Kristjan Järvi er dirigenter og datteren Maarika Järvi er fløytist.

Bakgrunn og utdannelse

Järvi er født og oppvokst i Tallinn. Han viste seg tidlig som et musikktalent og påbegynte sin musikkutdannelse i hjembyen.

Järvi studerte 1955–1960 ved konservatoriet i St. Petersburg (daværende Leningrad) hvor han blant annet hadde dirigentene Jevgenij Mravinskij og Nikolaj Rabinovitsj som lærere.

Karriere

Järvi ble i 1963, 26 år gammel, fast dirigent for Estisk Radios Symfoniorkester i Tallinn. Han beholdt denne stillingen til 1976. Her dirigerte han hovedsakelig musikk fra romantikken og det 20. århundre. Han uroppførte blant annet Credo av Arvo Pärt i 1968.

Järvi vant førsteprisen ved den internasjonale dirigentkonkurransen ved Santa Cecilia-akademiet i Roma i 1971.

Et viktig kapittel i Järvis karriere er de 22 sesongene som sjefdirigent for Göteborgs Symfoniker 1982–2004. Orkesteret vant i denne tiden internasjonal anerkjennelse. Det ble bygget ut med flere musikere, turnerte internasjonalt og gjorde en rekke innspillinger, ikke minst av svensk repertoar, for plateselskapet BIS. Järvis tid er den lengste sjefstiden i orkesterets historie. Ved sin avgang ble han utnevnt til Chefdirigent emeritus.

Parallelt var Järvi sjefdirigent for Royal Scottish National Orchestra 1981–1988. Med dette orkesteret gjorde han en rekke plateinnspillinger for selskapet Chandos og fikk en honorær stilling ved sin avgang. Järvi var sjefdirigent for Detroit Symphony Orchestra 1990–2005 og New Jersey Symphony Orchestra 2005–2009, og siden sjefdirigent for Residensorkesteret i Haag 2005–2012 og for Orchestre de la Suisse Romande 2012–2015.

Järvi har gjestet en rekke av verdens ledende orkestre, blant annet Berlinfilharmonien, New York-filharmonien, Bergen Filharmoniske Orkester og Oslo-Filharmonien.

Innspillinger

Neeme Järvi har gjort over 400 plateinnspillinger, de fleste med Göteborgs Symfoniker og Royal Scottish National Orchestra, og med en særlig vekt på øst-europeiske komponister. Han har spilt inn mange av de viktigste symfoniske verkene til Nikolaj Rimskij-Korsakov, Antonín Dvořák, Pjotr Tsjajkovskij, Sergej Rachmaninov, Sergej Prokofjev, Nikolaj Medtner, Bohuslav Martinů og Dmitrij Sjostakovitsj, foruten estiske komponister som Eduard Tubin og Arvo Pärt.

Järvi har også spilt inn atskillig svensk musikk, blant annet symfonier av Franz Berwald, Wilhelm Stenhammar og Kurt Atterberg, foruten musikk av andre nordiske komponister som Edvard Grieg og Jean Sibelius. Han har blant annet gjort en innspilling med alt av Griegs musikk til Henrik Ibsens Peer Gynt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg