Faktaboks

Valens
Flavius Valens
Uttale
vˈalens
Født
328
Død
9. august 378
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Valens

Mynt som ble produsert i 375-378 evt.

Valens
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 4.0

Valens var en romersk keiser fra 364 til 378. Han var født i Pannonia og bror av keiser Valentinian 1, som tok ham til medkeiser.

Valens var arianer og motarbeidet den katolske kirken. Romerriket hadde på hans tid problemer med germanske stammer nord for Donau. En stor gruppe visigotere hadde fått innpass i riket og ble bosatt i Thrakia i 376, men gjorde opprør under lederen Fritigern etter kort tid og herjet Balkan. Valens angrep dem nær Hadrianopolis 9. august i 378, men forregnet seg da han verken ventet på romerske forsterkninger fra legionene i vest eller tok tilstrekkelig høyde for goternes sterke rytteri. Den romerske hæren ble tilintetgjort; Valens og kanskje så mange som 15 000 romerske soldater falt. Det var et av romernes verste nederlag og kanskje den viktigste enkelthendelsen på veien til Romerrikets oppløsning.

Den viktigste kilden til Valens og brorens regjeringstid er Ammianus Marcellinus bok 26-31.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Noel Lenski Failure of Empire: Valens and the Roman State in the Fourth Century A.D., 2002 (ISBN 0-520-23332-8)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg