Bysants (by)

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bysants var en gresk bykoloni, senere romersk provins, ved Bosporos' utløp i Marmarahavet, der hvor Istanbul nå ligger. Byen ble grunnlagt på 600-tallet fvt. I 330 evt. gjorde den romerske keiseren Konstantin den store Bysants til hovedstad i Romerriket under navnet Konstantinopel. Ved Romerrikets deling i 395 ble Konstantinopel hovedstad i den østlige delen, Det bysantinske riket.

Faktaboks

Uttale
bysˈants
Etymologi
gresk Byzantion

Historie

Ifølge tradisjonen ble Bysants grunnlagt i 657 fvt. av sjøfolk fra Megara under ledelse av en viss Byzas. Andre sjømenn fra Megara hadde noen år i forveien grunnlagt Khalkedon (nå Kadiköy) på den asiatiske siden, og hadde dermed oversett den glimrende beliggenheten og havnen (Det gylne horn) på den motsatte bredden.

Bysants ble snart en blomstrende handelsby med stor strategisk betydning. Ved utbruddet av perserkrigene erobret Dareios 1. byen, som var under persisk overhøyhet i perioden 513–478. Spartanerkongen Pausanias befridde den, men den ble snart innblandet i stridighetene mellom Athen og Sparta. Likevel klarte den å holde en diplomatisk balansegang, og ble helt selvstendig i 355.

Bysants unngikk å bli tatt ved beleiring av Filip av Makedonia i 340 og gallerne i 279, men da romerne begynte å gjøre seg gjeldende i området, kunne heller ikke Bysants lenger holde på sin uavhengighet. Byen sluttet seg til romerne blant annet mot Mithradates (i perioden 88–63 fvt.), og ble belønnet med proteksjon og privilegier som i praksis gjorde den til vasall.

Under keiser Vespasian (i årene 69–79) var byen romersk provins. I den senere åpne kamp om keisertittelen understøttet så Bysants Pescennius Niger mot Septimius Severus, og denne erobret byen etter tre års beleiring i 196, ødela festningsverkene og drepte forsvarets ledere. Bysants mistet sine byrettigheter og ble underlagt Perintos (Marmarahavets Herakleia, tyrkisk form Ereğli). Men den ble snart gjenreist under navnet Augusta Antonina, til ære for Septimius' sønn Antonius (Caracalla).

Konstantin den store gjorde i 330 byen til romersk rikshovedstad under navnet Konstantinopel. For byens videre historie, se Istanbuls historie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sindre Flø

Gyldendal sin Reiseguide Istanbul oppgir Bysants etablert i 667 fvt

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg