Knut Arild Hareide, norsk politiker (KrF). Han har vært leder av Kristelig Folkeparti siden 2011. Hareide var vararepresentant til Stortinget 1997–2009 og har vært stortingsrepresentant siden 2009. I perioden 2009–2013 var han representant fra Akershus, siden 2013 er han innvalgt fra Hordaland. Han var leder av transport- og kommunikasjonskomiteen 2009–2013 og har siden 2013 vært parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti. Han var miljøvernminister 2004–2005.

Hareide overtok som partileder etter Dagfinn Høybråten. Som KrF-leder gikk Knut Arild Hareide aktivt inn for at Stoltenberg-regjeringen skulle bli avløst av en borgerlig regjering. Han gav full støtte til Erna Solberg som statsminister for en slik regjering, men tok ikke Kristelig Folkeparti inn i den nye regjeringen i 2013. I stedet inngikk partiet sammen med Venstre en samarbeidsavtale med regjeringen. Denne avtalen ble ikke fornyet etter valget 2017, der Kristelig Folkeparti gjorde sitt dårligste valg etter andre verdenskrig. Partiet gikk inn i perioden som et mer uavhengig støtteparti.

Som KrF-politiker er Knut Arild Hareide sterkt preget av samarbeidet med tidligere statsråd Jon Lilletun. Han var læremester og forbilde, etter Hareides eget utsagn. 

Han er plassert i sentrum av KrF, og kan vanskelig tas til inntekt for noen bestemt fløy i partiet. I KrFs kjernesaker og verdispørsmål, som for eksempel i familie- og sosialpolitikken, og videre i skole- og bistandspolitikken, står han trygt på partiets program. Men i likhet med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland ser han en viktig oppgave i å modernisere partiet, slik at det appellerer til flere enn de personlig kristne. Han var blant annet en av pådriverne for å avskaffe den såkalte bekjennelsesparagrafen i KrF. Hareide har hatt en krevende oppgave med å lede partiet i en periode med synkende oppslutning og lekkasje av velgere til flere kanter. 

Knut Arild Hareide er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen 1997. Etter endt utdannelse var Hareide ansatt i Schibstedkonsernet i Oslo fram til han ble innvalgt på Stortinget i 2009. Den siste tiden før han ble stortingsrepresentant var han organisasjonsdirektør i konsernet.

I Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering (1997–2000) var han politisk rådgiver for statsråd Jon Lilletun i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I Bondevik II-regjeringen var han statssekretær 2001–2003 i Finansdepartementet. Fra 2004 fram til regjeringsskiftet høsten 2005 var Hareide miljøvernminister. Da han gikk inn i regjeringen var han 31 år gammel og den yngste statsråd i KrFs historie. Hareide var leder av Stortingets 22. juli-komité etter terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011.

Hareides politiske karriere startet allerede i 1991, da han ble innvalgt som fast representant i kommunestyret på Bømlo. Han var da 18 år gammel og elev på videregående skole på hjemstedet. I perioden 1997–2009 var Hareide vararepresentant til Stortinget for Hordaland. Knut Arild Hareide var nestleder i KrF 2003–2007. I studietiden var han blant annet leder av Norges Handelshøyskoles Studentforening og styremedlem i Norsk Studentunion (nå Norsk studentorganisasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.