Knut Arild Hareide, norsk politiker som var leder for Kristelig Folkeparti fra 2011 til 2019 og statsråd fra 2004 til 2005. Han har vært stortingsrepresentant siden 2009, først for Akershus, deretter for Hordaland. Hareide valgte å gå av som partileder i KrF etter at partiet valgte å gå inn i Regjeringen Solberg i januar 2019.

Knut Arild Hareide var vararepresentant til Stortinget fra 1997 til 2009, da han ble innvalgt som stortingsrepresentant. I perioden 2009–2013 var han representant fra Akershus, siden 2013 er han innvalgt fra Hordaland. Han var leder av transport- og kommunikasjonskomiteen 2009–2013, og parlamentarisk leder for KrF fra 2013–2019. Fra 2004 til 2005 var han miljøvernminister i sentrumsregjeringen ledet av Kjell Magne Bondevik.

Hareide overtok som partileder i KrF etter Dagfinn Høybråten i 2011. Som KrF-leder gikk Knut Arild Hareide aktivt inn for at Stoltenberg-regjeringen skulle bli avløst av en borgerlig regjering. Han gav full støtte til Erna Solberg som statsminister for en slik regjering, men tok ikke Kristelig Folkeparti inn i den nye regjeringen i 2013. I stedet inngikk KrF og Venstre en samarbeidsavtale med regjeringen. Denne avtalen ble ikke fornyet etter valget 2017, der KrF gjorde sitt dårligste valg etter andre verdenskrig. Partiet gikk inn i perioden som et mer uavhengig støtteparti, mens Venstre tiltrådte regjeringen i januar 2018.

Høsten 2018 mente Hareide at tiden var moden for å søke regjeringssamarbeid og gikk inn for et samarbeid med Arbeiderpartiet. Dette utløste en splittelse i partiet, der det ble delt omtrent på midten mellom dem som ønsket et samarbeid med venstresiden og dem som ønsket samarbeid med høyresiden. Ved det ekstraordinære partilandsmøtet i november 2018 led Hareide nederlag med knapp margin da landsmøtet vedtok å gå i forhandlinger om å gå inn i Solberg-regjeringen. Da partiet vedtok den fremforhandlede regjeringsplattformen i januar 2019, trakk Hareide seg både som partileder og parlamentarisk leder.

Som KrF-politiker er Knut Arild Hareide sterkt preget av samarbeidet med tidligere statsråd Jon Lilletun. Han var læremester og forbilde, etter Hareides eget utsagn.

Hareide er plassert i sentrum av KrF. I KrFs kjernesaker og verdispørsmål, som for eksempel i familie- og sosialpolitikken, og videre i skole- og bistandspolitikken, står han trygt på partiets program. Men i likhet med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland ser han en viktig oppgave i å modernisere partiet, slik at det appellerer til flere enn de personlig kristne. Han var blant annet en av pådriverne for å avskaffe den såkalte bekjennelsesparagrafen i KrF. Hareide hadde en krevende oppgave med å lede partiet i en periode med synkende oppslutning og lekkasje av velgere til flere kanter.

Knut Arild Hareide er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen (1997). Etter endt utdannelse var Hareide ansatt i Schibstedkonsernet i Oslo fram til han ble innvalgt på Stortinget i 2009. Den siste tiden før han ble stortingsrepresentant var han organisasjonsdirektør i konsernet.

I Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering (1997–2000) var han politisk rådgiver for statsråd Jon Lilletun i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I Bondevik II-regjeringen var han statssekretær fra 2001 til 2003 i Finansdepartementet. Fra 2004 fram til regjeringsskiftet høsten 2005 var Hareide miljøvernminister. Da han gikk inn i regjeringen, var han 31 år gammel og den yngste statsråd i KrFs historie. Hareide var leder av Stortingets 22. juli-komité etter terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011.

Hareides politiske karriere startet allerede i 1991, da han ble innvalgt som fast representant i kommunestyretBømlo, 18 år gammel og elev på videregående skole på hjemstedet. I perioden 1997–2009 var Hareide vararepresentant til Stortinget for Hordaland, og 2003–2007 nestleder i KrF. I studietiden var han blant annet leder av Norges Handelshøyskoles Studentforening og styremedlem i Norsk Studentunion (nå Norsk studentorganisasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.