Knut Arild Hareide, norsk politiker (KrF). Han har vært leder av Kristelig Folkeparti siden 2011 og var stortingsrepresentant fra Akershus 2009-13. Han var leder av Transport- og kommunikasjonskomitéen på Stortinget 2009-13. Hareide er stortingsrepresentant fra Hordaland siden 2013. Han har vært parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti siden 2013. 

Hareide overtok som partileder etter Dagfinn Høybråten. Som KrF-leder gikk Knut Arild Hareide aktivt inn for at Stoltenberg-regjeringen skulle bli avløst av en borgerlig regjering. Han gav full støtte til Erna Solberg som statsminister for en slik regjering, men tok ikke Kristelig Folkeparti inn i den nye regjeringen. 

Som KrF-politiker er Knut Arild Hareide sterkt preget av samarbeidet med tidligere statsråd Jon Lilletun. Han var læremester og forbilde, etter Hareides eget utsagn. Statsrådens raushet og toleranse, og sansen for den gode replikk, er holdninger og egenskaper som er ført videre av "Bitte-Lilletun", som Hareide gjerne omtaler seg selv.

Han er plassert i sentrum av KrF, og kan vanskelig tas til inntekt for noen bestemt fløy i partiet. I KrFs kjernesaker og verdispørsmål, som for eksempel i familie- og sosialpolitikken, og videre i skole- og bistandspolitikken, står han trygt på partiets program. Men i likhet med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland ser han en viktig oppgave i å modernisere partiet, slik at det appellerer til flere enn de personlig kristne. Han var blant annet en av pådriverne for å avskaffe den såkalte bekjennelsesparagrafen i KrF.

Knut Arild Hareide er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen 1997. Etter endt utdannelse var Hareide ansatt i Schibstedkonsernet i Oslo fram til han ble innvalgt på Stortinget i 2009. Den siste tiden før han ble stortingsrepresentant var han organisasjonsdirektør i konsernet.

Han hadde i flere omganger permisjon fra Schibsted. I Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering (1997-2000) var han politisk rådgiver for statsråd Jon Lilletun i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I Bondevik II-regjeringen var han statssekretær 2001-2003 i Finansdepartementet. Fra 2004 fram til regjeringsskiftet høsten 2005 var Hareide miljøvernminister. Da han gikk inn i regjeringen var han 31 år og den yngste statsråd i KrFs historie. Hareide var leder av Stortingets 22. juli-komite i samband med terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011.

Hareides politiske karriere startet allerede i 1991, da han ble innvalgt som fast representant i kommunestyret på Bømlo. Han var da 18 år og elev på videregående skole på hjemstedet. I stortingsperioden 2005-2009 var Hareide vararepresentant fra Hordaland KrF. Knut Arild Hareide var nestleder i KrF 2003-2007. I studietiden var han blant annet leder av Norges Handelshøyskoles Studentforening og styremedlem i Norsk Studentunion (nå Norsk Studentorganisasjon).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.