Knut Arild Hareide

Faktaboks

Knut Arild Hareide
Født
23. november 1972, Bømlo
Knut Arild Hareide har vært partileder for Kristelig Folkeparti, og var samferdselsminister i regjerigen til Erna Solberg. Fra 2022 er han Norges sjøfartsdirektør.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Knut Arild Hareide er en norsk politiker for Kristelig Folkeparti som var statsråd i regjeringen Solberg 2020–2021, som samferdselsminister. Han var stortingsrepresentant 2009–2021, først for Akershus, deretter for Hordaland. Han var partileder i KrF fra 2011 til 2019 og også statsråd i regjeringen Bondevik fra 2004 til 2005. Fra 2022 er Knut Arild Hareide sjøfartsdirektør.

Hareide valgte å gå av som partileder og parlamentarisk leder i KrF etter at partiet valgte å gå inn i regjeringen Solberg i januar 2019, fordi han mente partiet ikke burde regjere sammen med Fremskrittspartiet. Han kunngjorde senere i 2019 at han heller ikke ville ta gjenvalg til Stortinget i 2021. Det var derfor en stor overraskelse at han takket ja til å bli statsråd i 2020, etter at Frp valgte å gå ut av regjeringen.

Bakgrunn

Knut Arild Hareide er utdannet siviløkonom fra NHH i Bergen (1997). Etter endt utdannelse var Hareide ansatt i Schibstedkonsernet i Oslo fram til han ble innvalgt på Stortinget i 2009. Den siste tiden før han ble stortingsrepresentant var han organisasjonsdirektør i konsernet.

I Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering (1997–2000) var han politisk rådgiver for statsråd Jon Lilletun i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. I Bondevik II-regjeringen var han statssekretær fra 2001 til 2003 i Finansdepartementet. Fra 2004 fram til regjeringsskiftet høsten 2005 var Hareide miljøvernminister. Da han gikk inn i regjeringen, var han 31 år gammel og den yngste statsråd i KrFs historie. Hareide var leder av Stortingets 22. juli-komité etter terrorhandlingene på Utøya og i regjeringskvartalet i 2011.

Hareides politiske karriere startet allerede i 1991, da han ble innvalgt som fast representant i kommunestyretBømlo, 18 år gammel og elev på videregående skole på hjemstedet. I perioden 1997–2009 var Hareide vararepresentant til Stortinget for Hordaland, og 2003–2007 nestleder i KrF. I studietiden var han blant annet leder av Norges Handelshøyskoles Studentforening og styremedlem i Norsk Studentunion (nå Norsk studentorganisasjon).

Stortingsrepresentant og statsråd i regjeringen Bondevik

Knut Arild Hareide var vararepresentant til Stortinget fra 1997 til 2009, da han ble innvalgt som stortingsrepresentant. I perioden 2009–2013 var han representant fra Akershus, 2013–2021 var han innvalgt fra Hordaland. Han var leder av transport- og kommunikasjonskomiteen 2009–2013, og parlamentarisk leder for KrF 2013–2019.

Fra 2004 til 2005 var han miljøvernminister i sentrumsregjeringen ledet av Kjell Magne Bondevik.

Partileder i KrF

Knut Arild Hareide.
Knut Arild Hareide
Av .
Lisens: fri

Knut Arild Hareide overtok som partileder i KrF etter Dagfinn Høybråten i 2011. Som KrF-leder gikk Hareide aktivt inn for at Stoltenberg-regjeringen skulle bli avløst av en borgerlig regjering. Han gav full støtte til Erna Solberg som statsminister for en slik regjering, men tok ikke Kristelig Folkeparti inn i den nye regjeringen i 2013. I stedet inngikk KrF og Venstre en samarbeidsavtale med regjeringen. Denne avtalen ble ikke fornyet etter valget 2017, der KrF gjorde sitt dårligste valg etter andre verdenskrig. Partiet gikk inn i perioden som et mer uavhengig støtteparti, mens Venstre tiltrådte regjeringen i januar 2018.

Høsten 2018 mente Hareide at tiden var moden for å søke regjeringssamarbeid og gikk inn for et samarbeid med Arbeiderpartiet. Dette utløste en splittelse i partiet, der det ble delt omtrent på midten mellom dem som ønsket et samarbeid med venstresiden og dem som ønsket samarbeid med høyresiden. Ved det ekstraordinære partilandsmøtet i november 2018 led Hareide nederlag med knapp margin da landsmøtet vedtok å gå i forhandlinger om å gå inn i Solberg-regjeringen. Da partiet vedtok den fremforhandlede regjeringsplattformen i januar 2019, trakk Hareide seg både som partileder og parlamentarisk leder. Men da Fremskrittspartiet forlot regjeringen i 2020, ble Hareide igjen medlem av regjeringen som ny samferdselsminister.

Politisk syn

Som KrF-politiker er Knut Arild Hareide sterkt preget av samarbeidet med tidligere statsråd Jon Lilletun, som etter Hareides eget utsagn var hans læremester og forbilde.

Hareide er plassert i sentrum av KrF. I KrFs kjernesaker og verdispørsmål, som for eksempel i familie- og sosialpolitikken, og videre i skole- og bistandspolitikken, står han trygt på partiets program. Men i likhet med tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland så han en viktig oppgave i å modernisere partiet, slik at det appellerer til flere enn de personlig kristne. Han var blant annet en av pådriverne for å avskaffe den såkalte bekjennelsesparagrafen i KrF. Hareide hadde en krevende oppgave med å lede partiet i en periode med synkende oppslutning og lekkasje av velgere til flere kanter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg