En vararepresentant er en stedfortreder, en person som skal erstatte en valgt representant til et besluttende organ, som for eksempel Stortinget, et kommunestyre eller et fylkesting, hvis den faste representanten er forhindret fra å delta på et møte i organet.

Som regel vil også vararepresentantene utpekes gjennom valg. Vararepresentanten kan rykke opp fra en valgliste, eller være knyttet direkte til en annen person (personlig vararepresentant).

Stortinget

Til norske stortingsvalg er det slik at den som umiddelbart følger etter den sist innvalgte for et parti møter som vararepresentant hvis en fast innvalgt representant er fraværende (og så videre hvis flere er fraværende). De som ikke er valgt inn på Stortinget, er imidlertid ikke formelt vararepresentanter (når de ikke møter).

Når en vararepresentant formelt erstatter en valgt representant (i alle typer besluttende organer), for eksempel ved den sistes dødsfall, er vararepresentanten blitt representant og omtales (normalt) som sådan.

Stortingsrepresentanter som sitter i regjeringen, blir erstattet av en fast møtende vararepresentant for det tidsrommet de er regjeringsmedlemmer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg