Saudi-Arabia er sterkt avhengig av sin petroleumsøkonomi som står for 90 prosent av landets eksportinntekter og nær 75 prosent av statens inntekter. Rikelig tilgang på rimelige petroleumsprodukter preger også landets energiforsyning der en fjerdedel av produksjonen av olje og gass går til eget forbruk. Denne andelen kan øke i årene fremover, og regjeringen ønsker derfor å spre bruken av energi på flere energibærere, som fornybar energi og kjerneenergi, slik at mer olje kan frigis for eksport.

I 2014 var produksjonen av elektrisk energi 272 TWh hvorav 150 TWh var basert på bruk av olje og 121 TWh av naturgass. Regnet per innbygger er forbruket cirka 8 000 kWh per år. Landets samlede produksjonskapasitet er 30 GW, og med et forbruk som øker med rundt 8 % per år må kapasiteten økes til 70 GW innen 2020.

Landet har også en omfattende produksjon av ferskvann basert på avsalting. I 2014 var produksjonen av avsaltet havvann mer enn 1,1 milliarder kubikkmeter.  Flere avsaltingsteknikker er i bruk blant annet omvendt osmose og destillasjon der en bruker gjenvunnet varme fra gasskraftverk.

I april 2010 kunngjorde den saudi-arabiske regjeringen at utnytting av kjerneenergi er av stor betydning for å møte kongedømmets økende behov for energi til å produsere elektrisitet og til avsalting av havvann. Planene for kjernekraft omfatter en utbygging av kapasiteten til 18 GWe.

I juni 2011 ble planene konkretisert til bygging av 16 kjernereaktorer i løpet av de kommende tjue årene. Kjernekraft vil da stå for 20 prosent av landets forbruk av elektrisitet. Med tanke på avsalting blir det også vurdert å ta i bruk mindre reaktorer som Argentinas CAREM-reaktor.

Som et ledd i forberedelsene til å bygge ny kjernekraftverk er det etablert kontakt med firmaer som GE Hitachi og Westinghouse. Samarbeidsavtaler med Frankrike, Sør-Korea og Russland er også inngått, men så langt er ingen konkrete utbyggingsprosjekter vedtatt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.