I offshore-sammenheng er enkle gassturbinverk nærmest enerådende som strømkilde. Det samlede utslipp av CO2 fra disse kraftverkene utgjør en betydelig del (om lag 18 %) av Norges totale CO2-utslipp. På land er det imidlertid vannkraft som står for elektrisitetsproduksjonen. Det er siden begynnelsen av 1980-årene blitt planlagt flere gasskraftverk for kraftforsyning på land. Debatten om hvilke konsekvenser slike utbygginger vil få for miljøet lokalt og globalt pågår, særlig dreier det seg om utslippene av CO2 og NOx.
På tross av at gasskraftverk i Norge har vært et politisk stridstema er tre prosjekt blitt realisert:
-
Statkraft og Statoil sitt anlegg på Kårstø i Rogaland ble ferdigstilt i 2007, men på grunn av dårlig lønnsomhet har det stort sett ikke vært i ordinær drift så langt.
- Statoils anlegg på Melkøya ved Hammerfest, som forsyner ilandføringsbasen og LNG-anlegget for Snøhvitfeltet. Dette anlegget ble satt i drift ved årsskiftet 2007/2008.
- Statoils anlegg på Mongstad i Hordaland ble satt i drift i 2010. Konsesjon ble gitt i 2006 under forutsetning av fullskala CO2-rensing fra 2014 – omtalt i statsminister Jens Stoltenbergs nyttårstale som Norges månelanding. Teknologiske vanskeligheter og lav lønnsomhet gjorde at kravet om rensing ble frafalt i 2013. Vedvarende driftsunderskudd har ført til at Statoil stenger kraftverket i 2018.
Det foreligger flere konsesjoner på utbygging. Men en eventuell realisering vil i stor grad være avhengig av prisutviklingen på gass og elektrisk kraft. Kraftprisen er en betydelig usikkerhetsfaktor; på grunn av vannkraftdominansen i det norske energisystemet, svinger kraftprisene betydelig fra våte og milde år til tørre og kalde år, og det er dessuten betydelig usikkerhet knyttet til gassprisene. Mulighetene for å kunne nyttiggjøre seg av spillvarmen fra gasskraftverk er også en vesentlig faktor for lønnsomheten. For å kunne utnytte denne betydelige varmeenergien, må kraftverket enten ligge nær et befolkningssenter eller i umiddelbar nærhet av større industribedrifter.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.