WEC-logo
Logoen til Westinghouse Electric Company
Av .

Westinghouse Electric Company, forkortet WEC, er et amerikansk selskap som tilbyr produkter og tjenester relatert til bygging og drift av kjernekraftverk.

WEC ble etablert i 1999 da det ble solgt ut av Westinghouse Electric Corporation, som da hadde skiftet navn til CBS Corporation. Hovedkvarteret ligger i Pennsylvania, USA. Toshiba Group var lenge den største eieren, men etter store tap som følge av oppståtte forsinkelser med å levere nye kjernereaktorer, ble selskapet begjært konkurs i 2017, og overtatt av blant annet Brookfield Business Partners i 2018. Selskapet regnes for å være den største leverandøren av kjernereaktorer på verdensmarkedet med 9 000 ansatte (tall fra 2020) fordelt over hele verden.

De fleste reaktorene som er levert er annengenerasjonsreaktorer, men selskapet tilbyr nå den nye AP1000-reaktoren, som var den første generasjon III+ reaktor som fikk sin konstruksjon godkjent av NRC (Nuclear Regulatory Commission).

WEC er også i ferd med å utvikle en ny mobil mikroreaktor, omtalt som eVinci. Den er beregnet for bruk i avsidesliggende områder og skal kunne leveres som en ferdig fabrikkmontert enhet i løpet av 30 dager. Reaktoren har en elektrisk ytelse på opp til 5 megawatt (MW) og skal kunne operere i flere år uten behov for fornying av brenselet. Selskapet er også engasjert i utviklingen av nye fjerdegenerasjonsreaktorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg