SMART (kjernereaktor)

Artikkelstart

SMART er en ny kjernereaktor av typen små modulære reaktorer (SMR). Den er utviklet av det sør-koreanske forskningsinstituttet KAERI (Korea Atomic Energy Research Institute).

Faktaboks

Etymologi

forkortelse for System-integrated Modular Advanced Reactor

Reaktoren er en trykkvannsreaktor med en termisk ytelse på 330 megawatt (MWₜ) og konstruert for en elektrisk ytelse opp til 100 MWₑ eller for avsalting av havvann med en produksjonskapasitet på 40 00 m³ ferskvann per dag. Forventet driftstid er 60 år.

Konstruksjonen ble ferdigutviklet i 2007, men noe demonstrasjonsanlegg er ennå ikke bygd. Etter Fukushima-ulykken i 2011 ble reaktoren modifisert slik at kjøling av reaktoren nå vil skje med passiv sikkerhet. Kostnaden er ventet å bli rundt 5000 USD per kilowatt.

I mars 2015 undertegnet KAERI en avtale med Saudi-Arabia om å evaluere muligheten av å bygge minst to SMART-reaktorer i landet. Prosjektet har blitt utsatt flere ganger, men i januar 2020 ble det inngått en avtale mellom South Korea's Ministry of Science and ICT (MSIT) og Saudi Arabia's King Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (KA-CARE) om å etablere en felles enhet for kommersialisering og bygging av en SMART-reaktor i Saudi-Arabia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg