Folketallet i Jordan er i 2005 beregnet til 5 759 700. Befolkningsutviklingen er først og fremst preget av den periodevise palestinske innvandringen, og høy naturlig befolkningsvekst. Jordan har dessuten i nyere tid hatt et betydelig antall både utenlandsarbeidere og gjestearbeidere fra andre land, varierende med arbeidsmulighetene og den politiske situasjonen i Midtøsten. Dette er også med på å påvirke inn- og utflyttingen, og følgelig endringer i folkemengden.

Folketallet umiddelbart før Jordan fikk sin endelige selvstendighet var anslått til bare 400 000 (1945), for så å øke til over 900 000 i 1961. Da den siste flyktningbølgen hadde lagt seg i 1970, bodde det vel 1,5 mill. mennesker i landet. Befolkningsveksten har den senere tid vært jevnt høy, men spesielt høy for årene 1990–91, da Golfkrigen tvang en stor del av utenlandsarbeiderne til hjemlandet. Den årlige befolkningsveksten er for perioden 1993–2003 beregnet til 3,6 %. Befolkningen er forholdsvis ung der 34 % er under 15 år, og kun 3,8 % 65 år eller eldre.

Jordans befolkning består av to hovedgrupper: jordanske arabere, som er etterkommere av den opprinnelige beduinbefolkningen i landet, og majoriteten anslått til 60 %, araber-palestinere, med opprinnelse i Israel, de palestinske områdene Gaza og Vestbredden, eller som nedstammer fra den fastboende befolkningen på østsiden av elven Jordan. For en stor del er palestinerne innvandret etter at de ble fordrevet, eller valgte å flykte, fra Palestina under krigene i 1948 og 1967. Over halvparten av palestinerne, flyktninger og deres etterkommere, har fremdeles flyktningstatus, totalt 1,7 mill. innb.

Landets tsjerkessiske minoritet kom som flyktninger fra Kaukasus omkring 1900.

Størstedelen av befolkningen bor i området omkring Amman og i høydedragene nordover langs Jordandalen til grensen mot Syria. Største byer er hovedstaden Amman og Zarqa. De østlige og spesielt sørøstlige ørkenområdene av landet er meget tynt befolket, i guvernementet Ma'am mot den saudi-arabiske grensen bor det mindre enn 3 personer per km2. 79 % av befolkningen bor i urbane strøk (2001). Innbyggerne i ørkenområdene er vesentlig beduiner.

Omkring 98 % er muslimer (sunni); flertallet følger shafiskolen, men hanafiskolen er også representert. De to sunni-muslimske skolene har først og fremst betydning i rituelle-religiøse spørsmål, men deler av familieretten i landet er inspirert av islamsk lov. Omkring 1 % av befolkningen er drusere og bahaier. Ca. 1 % er kristne. Den ortodokse kirke er i knapt flertall, tett fulgt av den katolske; det finnes også små protestantiske og anglikanske grupper.

Offisielt språk er arabisk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.