Wadi Qelt av . CC BY SA 4.0

Palestinas geografi

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Naturgeografisk kan Palestina deles i tre regioner: Gaza, det samarisk-judeiske høylandet og Jordansenkningen; de to sistnevnte tilhører Vestbredden.

Gaza ligger i forlengelsen sørover av Judeasletta langs Israels kystsone fra nord, og avgrenses av de halvtørre slettene fra nordlige Negev i øst og av Sinaiørkenen i sør. Gaza er en kystslette med sandklipper, sanddyner og nord–sørgående høydeformasjoner som gir sletta helling mot vest, i nord også mot øst. Høyeste punkt er 105 moh. i sørøst. Sletta er dekket av betydelige løsmasser, vesentlig sand, av forskjellig geologisk opprinnelse.

Gjennomsnittlig årlig nedbørmengde varierer mellom 400 mm i nord til knapt 200 mm lengst i sørøst, temperaturen i gjennomsnitt for august, årets varmeste måned, er 26 °C, mens den for januar er 12 °C.

Vestbredden kan deles i det samarisk-judeiske høylandet og Jordansenkningen. Høylandet består i det vesentligste av kalksteiner fra kritt og tertiær, delt mellom basaltlag fra vulkanutbrudd i kritt. Bergartene er foldet og brutt opp av nord–sørgående forkastninger. Høyeste punkt er 1020 moh. ved Hebron. Høylandet flater ut mot Israel; i nord mot Yizre'el-dalen, i vest de israelske kystslettene og i sør mot Negev. Landskapet er kupert, oppstykket av steile øst–vestgående elvedaler (wadier). Mot øst, til grensen mot Jordan, faller høylandet ned i Jordansenkningen som hovedsakelig er dannet i tertiær og kvartær med spor av vulkansk aktivitet. Ørkenlandskapet ned mot senkningen er vekslende kupert. I fallet mot Dødehavet, som er laveste punkt på jordoverflaten, utmerker det seg med dype elvedaler og sterkt forrevne fjellformasjoner.

Klima

Det sentrale høylandet er mest nedbørrikt. Den gjennomsnittlige årsnedbøren avtar fra over 700 mm i de høyeste partier og lengst i nord til 400 mm i sør, og faller raskt av østover mot Jordansenkningen, hvor den ved Dødehavet er mindre enn 100 mm. Middeltemperaturen for årets varmeste måned, august, er 24–26 °C i høylandet og 32–34 °C i Jordansenkningen, tilsvarende for årets kaldeste måned, januar, er henholdsvis 8–12 °C og 14–15 °C.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg