Palestinas befolkning

Utsikt mot Gaza by. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Største byer i Palestina. Kartet viser hvilke områder som er palestinskstyrte / delvis palestinskstyrte (mørk grønt) og hvilke som er underlagt israelsk kontroll (lys grønt) i henhold til Oslo-avtalen. I tillegg vises grensene til de palestinske guvernementene.
Palestina, guvernementer og selvstyrte områder
Av /kartdata FN.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Palestinas folketall er beregnet til fem millioner innbyggere, medregnet Øst-Jerusalem (2019). Av disse bor rundt tre millioner på Vestbredden og to millioner i Gaza. I tillegg bor det over 600 000 israelere i ulovlige bosettinger på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Befolkningsvekst og levealder

De palestinske områdene har høye fødselstall; fertilitetsraten er 4,1 per kvinne. Spedbarnsdødeligheten er forholdsvis lav, rundt 24 promille. Cirka 40 prosent av befolkningen er under 15 år, mens bare 5,2 prosent er 65 år eller eldre. Gjennomsnittlig forventet levealder for menn og kvinner sett under ett er 72,5 år. Minoriteter av beduiner holder til både i Gaza og på Vestbredden.

Palestinske flyktninger

Krigene mellom Israel og palestinerne har utløste en strøm av palestinske flyktninger fra områder som israelerne erobret, først fra det som ble staten Israel under Palestina-krigen i 1948 og senere fra Vestbredden under seksdagerskrigen i 1967. UNRWA, som er FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger yter hjelp til over 5,5 millioner palestinere i Midtøsten. Av disse bor cirka 1/3 i til sammen 59 flyktningeleirer i Jordan, Libanon, Syria og på Vestbredden og Gaza. De resterende 2/3 lever i og omkring byer, ofte i de samme landene, ofte i umiddelbar nærhet av de offisielle flyktningeleirene.

Fattigdom

Fattigdommen i de palestinske områdene er stor. I 2017 levde 29.2 prosent av palestinerne under fattigdomsgrensen på to dollar per dag, men dette er ujevnt fordelt med 53 prosent i Gaza og 13.9 prosent på Vestbredden. Arbeidsløsheten er også veldig høy med 22,2 prosent for menn og 44,7 for kvinner. Som med fattigdomsstatistikken er dette ujevnt fordelt. På Gaza er arbeidsløsheten på 34,4 prosent for menn og 65,2 prosent for kvinner, mens de tilsvarende tallene på Vestbredden er 15,5 og 29,8.

Byer

De største byene (innbyggertall fra 2020) er Jerusalem med 428 304 innbyggere; dernest følger Gaza by (Ghazzah) med cirka 400 000 innbyggere.

Religion

Majoriteten av befolkningen er muslimer, mens et mindretall er kristne og jøder.

Språk

Offisielt språk i de palestinske områdene er standardarabisk, som ellers i den arabiske verden. Befolkningen snakker palestinske dialekter, som er nært beslektet med libanesiske og syriske dialekter. Palestinerne i Israel og mange på den okkuperte Vestbredden behersker også hebraisk. Deres relativt høye utdanningsnivå har gitt dem fremtredende stillinger i andre arabiske land, særlig i Golfstatene, i den grad at palestinske dialektdrag er i ferd med å sette sine spor på de lokale dialektene der.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Om Palestinas befolkning på world population review

Kommentarer (2)

skrev Jonas Ghabayen

Syntes bare tallene virket urimelige når det gjelder antall innbyggere, dessuten syntes jeg det var litt upassende å skille vestbredden og gaza fra hverandre i byene siden de tilhører i bunn og grunn samme stat, og en splittelse av de to enhetene kan virke litt komfortabelt for palestinere som leser artikkelen

svarte Jørgen Jensehaugen

Jeg har redigert artikkelen i lys av dine kommentarer. Takk for innspill.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg