Palestinas befolkning

Utsikt mot Gaza by. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Palestina (Gaza by) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Palestinas folketall er beregnet til 4,8 millioner innbyggere medregnet Øst-Jerusalem (2016). Av disse bor ca. 2/3Vestbredden og 1/3 i Gaza. Vestbredden har en befolkning på ca. 2,9 millioner og Gaza har en befolkning på ca. 1, 9 millioner. I tillegg til dette bor det nesten 600.000 israelske bosettere på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

De palestinske områdene har høye fødselstall; fertilitetsraten er 4,1 per kvinne. Spedbarnsdødeligheten er forholdsvis lav, ca. 24 promille. Ca. 40 % av befolkningen er under 15 år, og 4,5 % er 65 år eller eldre. Gjennomsnittlig forventet levealder for menn og kvinner sett under ett er 72,5 år. Minoriteter av beduiner holder til både i Gaza og på Vestbredden.

Krigene mellom israelere og palestinere utløste en strøm av palestinske flyktninger fra sine hjemsteder i områder som israelerne erobret, først fra Israel under krigen i 1948 og senere Vestbredden i 1967. UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), FNs hjelpeorganisasjon for palestinaflyktninger yter hjelp til over 4,3 millioner palestinske flyktninger i Midtøsten. Av disse bor ca. 1/3 i til sammen 59 flyktningeleirer i Jordan, Libanon, Syria og på Vestbredden og Gaza. De resterende 2/3 lever i og omkring byer, ofte i de samme landene, ofte i umiddelbar nærhet av de offisielle flyktningeleirene. Fattigdommen i de palestinske områdene er stor. I 2003 anslo FN at rundt 70 % av palestinerne levde under fattigdomsgrensen på 2 USD per dag; en sterk økning fra før 2000.

De største byene (innb. tall 2005) på Gaza er Gaza by (Ghazzah) med ca. 480 000 innb. og Khan Yunus med 173 200 innb. På Vestbredden er Hebron størst med 168 600 innb.; dernest følger Nablus med 130 300.

Religion

Nesten hele befolkningen er muslimer, for øvrig et lite mindretall av kristne.

Språk

Offisielt språk og skriftspråk i de palestinske områdene er standardarabisk, som ellers i den arabiske verden (se arabisk). Befolkningen snakker palestinske dialekter, som er nært beslektet med libanesiske og syriske dialekter. Palestinerne i Israel og mange på den okkuperte Vestbredden behersker også hebraisk. Deres relativt høye utdanningsnivå har gitt dem fremtredende stillinger i andre arabiske land, særlig i Golfstatene, i den grad at palestinske dialektdrag var i ferd med å sette sine spor på de lokale dialektene der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg