Faktaboks

Også kjent som
Kiangsi Chianghsi 江西
Uttale
tʃiaŋkji

Jiangxi er en provins i Kina, beliggende i den sentrale sørlige delen av landet sør for Chang Jiang (Yangtzekiang). Den grenser til provinsene Hubei og Anhui i nord, Zhejiang og Fujian i øst, Guangdong i sør og Hunan i vest. Jiangxi har et areal på 164 800 kvadratkilometer og hadde 45 189 000 innbyggere i 2020. Hovedstaden er Nanchang.

Natur

Lufjellene nord i provinsen står oppført på UNESCOs Verdensarvliste.
.
Lisens: CC BY 2.0

Jiangxi omfatter bassengene til de elvene som renner ut i innsjøen Poyang Hu (Poyangsjøen) og videre ut i Chang Jiang. Den viktigste er Gan Jiang (744 kilometer lang), som har sine kilder i Nanfjellene (Nan Ling) og Wuyifjellene (Wuyi Shan) i de sørlige grenseområdene mot henholdsvis Guangdong og Fujian. Poyangsjøen er Kinas største ferskvannsinnsjø med et areal på 3825 kvadratkilometer. Innsjøen er omgitt av 20 000 kvadratkilometer stort sletteland beliggende lavere enn 50 meter over havet. Halvparten av risdyrkingen foregår her.

Elvebassengene er i øst, sør og vest omgitt av en rekke fjellkjeder. Høyeste fjell er Huanggang (2158 meter) i Wuyifjellene på grensen til Fujian. De vakre Lufjellene (Lu Shan, med høyeste topp i 1474 meters høyde) rett vest for Poyangsjøen er et kjent turistmål med sine mange buddhistiske og taoistiske templer. Området ble i 1996 ført opp på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Jiangxi ligger i den subtropiske delen av Kina og har fuktig monsunklima. Hovedstaden Nanchang er et av de varmeste stedene i Kina. Middeltemperaturen i januar varierer mellom 4 °C og 9 °C fra nord til sør, i juli tilsvarende 28–30 °C. Årlig nedbørmengde varierer mellom 1400 og 2000 mm, hvorav 40–50 prosent faller i april, mai og juni.

Befolkning

Han-kinesere teller over 99 prosent av befolkningen. Noen få minoritetsgrupper omfatter hui, she og miao-yao. Provinsen er relativt lite urbanisert, og majoriteten av innbyggerne bor på landsbygda. Mange fra landsbygda har flyttet ut av provinsen til de større byene langs kysten i øst og sør for å søke arbeid. Største by er hovedstaden Nanchang.

Næringsliv

Jiangxi hører til de mindre utviklede provinsene i Kina, og er hovedsakelig en jordbruksprovins. Ris er det overlegent viktigste produktetet, og halvparten av produksjonen foregår på den fruktbare sletta rundt Poyangsjøen. For salg dyrkes bomull, raps, jordnøtter, sesam, tobakk, jute, kinagress (ramie), sukkerrør og sitrusfrukter. Jiangxi er også en av Kinas viktigste teproduserende områder, samt en viktig produsent av tømmer og bambus. Storfe og sau holdes i store besetninger, i mindre enheter holdes svin, kaniner og fjærfe. Fra Poyangsjøen og elvene hentes fisk som karpe og småsild, samt perler og lotusfrø.

Mineralreservene er store, og Jiangxi har en av Kinas tre største reserver av hele 21 ulike mineraler. Cirka halvparten av Kinas produksjon av wolfram utvinnes ved Ganzhou i sør mens Dexing i nordøst er Kinas største produsent av kobber. Jernmalm utvinnes blant annet ved Pingxiang i vest og sølv ved Guixi i nordøst. Andre mineraler er tantal, niob, mangan, bly, sink, molybden og vismut.

Industrien er basert på utnyttelsen av råvarene. Hovedstaden Nanchang (stålverk, jernverk og maskinproduksjon) og Jiujiang (petrokjemisk industri, lettindustri og tekstilindustri) er de økonomiske sentra. Jingdezhen er berømt for sitt porselen fremstilt av kaolin som hentes i fjellene like ved. Det finnes også håndverksproduksjon av ulike treartikler, bambusartikler og jernartikler samt papirindustri. De nordlige delene av provinsen er vesentlig mer utviklet enn områdene i sør. Kommunikasjonene er basert på jernbane, men også skipstrafikk på Poyangsjøen og elvene er viktig. Den nye jernbanen Beijing–Kowloon er lagt gjennom Jiangxi, hvilket har ført til en betydelig bedring av kommunikasjonslinjene med omverdenen. Jiujiang ved Chang Jiang er viktigste havn.

Historikk

Provinsen var en av kommunistenes viktigste geriljabaser under borgerkrigen i 1920- og 1930-årene. «Den lange marsjen» startet fra Jiangxi i oktober 1934.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg