Lotus

Frukten til den indiske lotus er en ettertraktet delikatesse, spesielt i Kina, der planten dyrkes i store sjøer. Blomsten kan bli opptil 35 cm i diameter. Kvinnene på bildet staker sine flate båter gjennom en lotussjø ved Kungan i Hubei for å samle inn de dyselignende fruktene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lotus fruktstand
Fruktene hos lotus er nøtter som sitter i små hulrom i den oppsvulma blomsterbunnen.
Lotus fruktstand
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Lotus er en urt i lotusfamilien som også kalles indisk lotus eller hellig lotus. Dette er en art med stor kulturhistorisk betydning både som matkilde, som pynt og som symbol. Lotus er hellig blomst innen hinduismen og buddhismen, og nasjonalblomst i India og Vietnam. Selv om blomsten ligner mye på nøkkeroser, er disse gruppene ikke nært beslekta.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nelumbo nucifera
Beskrevet av
Joseph Gaertner

Beskrivelse

Lotus er en av tre arter i den eneste slekta i lotusfamilien, Nelumbonaceae. Denne familiens nærmeste slektninger er Proteaceae (se Protea) og platanfamilien (se platan).

Med store, runde blader som flyter på vannet og store hvite eller rosa blomster med mange kronblader ligner lotus mye på nøkkeroser. At disse to gruppene ikke er nært i slekt, blir tydelig når man ser frukta, lotus har en helt særegen fruktstand der en rekke nøtter sitter i hulrom i blomsterbunnen.

Bruk

Lotus er viltvoksende i tropisk og subtropisk Asia og i nordøstlige Australia, men er dyrket siden eldgammel tid. Plantene dyrkes primært på grunn av sine stivelsesrike og spiselige rotknoller, lotusrot, men alle deler av planten er spiselige. Den dyrkes også som prydplante på grunn av sine store og velduftende blomster. Fruktstanden brukes også tørket som pynt.

Lotus-navnet innen botanikk

Lotus er et gammelt plantenavn av semittisk opprinnelse. Alt tidlig i oldtiden ble navnet brukt om forskjellige planter med vakre blomster.

Den hellige lotus i India er Nelumbo nucifera i lotusfamilien. Tilsvarende plante i Egypt var Nymphaea lotus i nøkkerosefamilien. Hvilken plante Homer refererer til i Odyseens historie om lotuseterne, er uklart, men det er i alle fall ikke den hellige lotus. Både lotustreet i trollheggfamilien og valmuer er foreslått.

Botanikeren Rudolf Jacob Camerarius brukte lotus som navn på tiriltungeslekta. Dette ble så godtatt av Linné, og brukt av ham i Species plantarum slik at tiriltungeslekta nå har lotus som slektsnavn.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lotus
Nelumbo nucifera
GBIF-ID
2882449

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg