lotus

Frukten til den indiske lotus er en ettertraktet delikatesse, spesielt i Kina, der planten dyrkes i store sjøer. Blomsten kan bli opptil 35 cm i diameter. Kvinnene på bildet staker sine flate båter gjennom en lotussjø ved Kungan i Hubei for å samle inn de dyselignende fruktene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Lotus er en urt i lotusfamilien (Nelumbonaceae).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Nelumbo nucifera
Beskrevet av
Joseph Gaertner

Den er viltvoksende i tropisk og subtropisk Asia og i nordøstlige Australia, men er dyrket siden eldgammel tid. Planten dyrkes primært på grunn av sine stivelsesrike og spiselige rotknoller, lotusrot, men alle deler av planten er spiselige. Den dyrkes også som prydplante på grunn av sine store og velduftende blomster. Frøkapselen brukes også tørket som pynt.

Lotus er et gammelt plantenavn av semittisk opprinnelse, alt tidlig i oldtiden brukt om forskjellige planter med vakre blomster.

Den hellige lotus i India er vannplanten Nelumbo nucifera. Tilsvarende plante i Egypt var Nymphaea lotus i nøkkerosefamilien, hos Homer var lotus derimot en kløverlignende plante. Først hos botanikeren Rudolf Jacob Camerarius, og siden godtatt av Linné, var lotus navn på tiriltungeslekten i erteblomstfamilien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lotus
Nelumbo nucifera
GBIF-ID
2882449

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg