Ivar Giæver

Anon. Begrenset gjenbruk

Ivar Giæver, norsk-amerikansk fysiker som ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1973 for sitt arbeid innen kvantemekanikk, særlig knyttet til elektron-tunneleffekt,

Giæver ble utdannet som maskiningeniør ved NTH, emigrerte i 1954 til Canada og derfra til USA i 1956. I 1958–1988 var han ved General Electric Research Laboratory, New York. Fra 1988 har han vært professor ved Rensselaer Polytechnic i New York, og han har vært professor ved Universitetet i Oslo fra samme år.

Han har gjort seg bemerket for studier av elektron-tunneleffekt ved transport av elektroner gjennom en tynn, isolerende film som skiller to metalliske ledere i superledende tilstand.

De første undersøkelsene og påvisningen av denne formen for tunneleffekt ble gjort av Giæver i 1960. Metoden som han utviklet, har vist seg meget anvendbar for å få opplysninger om ledningselektronenes tilstander i metaller.

For sin oppdagelse fikk Giæver i 1965 Buckleyprisen, som deles ut av American Physical Society, og han ble tildelt Nobelprisen i fysikk i 1973 sammen med Leo Esaki og Brian D. Josephson.

Giæver har senere arbeidet innen biofysikk, hvor han har forsøkt å benytte seg av fysikkens innfallsvinkler og metoder for å løse biologiske problemer.

  • Njølstad, Olav, red.: Norske nobelprisvinnere, 2005, isbn 82-15-00697-3, Finn boken
  • Skjeltorp, A.T.: Norges Nobelprisvinner i fysikk Ivar Giæver, 2001, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.