Professor emeritus er tittelen til en professor som ikke lenger er i en stilling ved et universitet eller en høyskole, oftest en pensjonert professor.

Faktaboks

Uttale
profˈessor emˈeritus
Etymologi
av latin emeritus, perfektum partisipp av emereri ‘tjene ut, bli ferdig med’
Også kjent som

professor emerita

Bruk av tittelen forutsetter ikke at den pensjonerte professoren fortsatt har undervisningsoppdrag, kontorplass eller lignende ved et universitet eller en høyskole.

Tittelen forkortes prof. em. Flertallsformen er professores emeriti. Formen professor emerita brukes noen ganger for kvinnelige professorer (selv om korrekt latinsk genitivsform vil være «profestrix emerita»).

Emeritus kommer av latin og betyr uttjent. Betegnelsen skal opprinnelig ha blitt brukt i antikken om romerske soldater som ikke lenger var i militær tjeneste. I moderne tid har betegnelsen blitt brukt sammen med geistlige og akademiske titler, som biskop emeritus og rektor emeritus.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg