snøbrett

Snøbrett. Terje Håkonsen i halfpipe under NM 2000. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Snøbrett er en bred plate av kunststoff med trekjerne og metallkanter til snøkjøring, en slags ski.

Faktaboks

etymologi:
engelsk snowboard

Man står nesten sidelengs på brettet og svinger ved tyngdeoverføring. Avhengig av bruksområdet er snøbrett 1,1–1,9 meter lange og 14–34 centimeter brede, med mer eller mindre innsving på midten. Alle brett er oppbøyde foran, mange også bak. Brett for fristilkjøring er korte med tupper i begge ender, mens brett for frikjøring i bakker eller løssnø er lengre og stivere. Alpine brett har tupp bare foran, stor innsving på midten og er ofte asymmetriske. Bindinger og sko for fristilkjøring er relativt myke, mens man i alpin kjøring bruker stive sko og faste platebindinger.

Øvelser

I fristil bedømmes kjøringen av dommere. Halfpipe kjøres i en jevnt hellende og rett bane formet som en bred U med bratte vegger (loddrette på toppen). Man kjører nedover banen fra vegg til vegg og utfører kunstferdige og akrobatiske momenter i luftige hopp over veggen når man snur. Høyden på hoppene er viktig. I slopestyle fremvises lignende momenter i en åpnere arena. I hopp (big jump) brukes et stort spretthopp, og hopperen bedømmes for kunstøvelser i luften.

I alpine grener skal man, som i alpin skiidrett, kjøre raskest mulig gjennom en svingende løype med porter. Øvelser er storslalåm, parallellstorslalåm og parallellslalåm. En nyere øvelse er snøbrettcross (boardercross), hvor 5–6 løpere starter samtidig og kjører ned en løype med kuler, hopp, portflagg og doseringer. Frikjøring foregår ofte i løssnø i bratte fjellsider, med bedømmelse av kjøreteknikk, kjørelinje, kontroll og så videre.

Historikk og organisering

De første snøbrettene ble laget i USA i 1960-årene med utgangspunkt i surfbrett og rullebrett. I 1980-årene ble konkurransekjøring vanlig, og et internasjonalt forbund, International Snowboard Federation (ISF), ble stiftet i 1991. Det ble nedlagt i 2002 og etterfulgt av World Snowboarding Federation (WSF). ISF arrangerte årlige VM fra 1993 (uoffisielt fra 1987), samt verdenscup og EM i de forskjellige øvelsene. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har også snøbrettkjøring på programmet, med verdenscup og VM (fra 1996). Snøbrett har vært OL-idrett fra 1998.

Til Norge kom snøbrettkjøring mot slutten av 1970-årene, og fikk i 1990-årene en sterkt økende popularitet, både som fritidsaktivitet og konkurranseidrett. Norges Snowboardforbund ble stiftet i 1987 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) i 1996, særforbund fra 1999. Det har ca. 5000 medlemmer i rundt 70 klubber (per 2006). Mange snøbrettkjørere er også uorganiserte, og man regner at det er cirka 250 000 brett kjørere i Norge. NM er blitt arrangert fra 1986.

Norske utøvere har gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt, blant annet Terje Håkonsen, Daniel Franck, Stine Brun Kjeldaas, Kim Christiansen, Tor Bruserud, Kjersti Østgaard Buaas, Silje Norendal og Ståle Sandbech.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg