Snøbrett, en bred plate av kunststoff med trekjerne og metallkanter til snøkjøring, en slags ski. Man står nesten sidelengs på brettet og svinger ved tyngdeoverføring. Avhengig av bruksområdet er snøbrett 1,1–1,9 m lange og 14–34 cm brede med mer eller mindre innsving på midten. Alle brett er oppbøyde foran, mange også bak. Brett for fristilkjøring er korte med tupper i begge ender, mens brett for frikjøring i bakker eller løssnø er lengre og stivere. Alpine brett har tupp bare foran, stor innsving på midten og er ofte asymmetriske. Bindinger og sko for fristilkjøring er relativt myke, mens man i alpin kjøring bruker stive sko og faste platebindinger.

I fristil bedømmes kjøringen av dommere. Halfpipe kjøres i en jevnt hellende og rett bane formet som en bred U med bratte vegger (loddrette på toppen). Man kjører nedover banen fra vegg til vegg og utfører kunstferdige og akrobatiske momenter i luftige hopp over veggen når man snur. Høyden på hoppene er viktig. I slope style fremvises lignende momenter i en åpnere arena. I hopp (big jump) brukes et stort spretthopp, og hopperen bedømmes for kunstøvelser i luften.

I alpine grener skal man, som i alpin skiidrett, kjøre raskest mulig gjennom en svingende løype med porter. Øvelser er storslalåm, parallellstorslalåm og parallellslalåm. En nyere øvelse er snøbrettcross (boardercross), hvor 5–6 løpere starter samtidig og kjører ned en løype med kuler, hopp, portflagg og doseringer. Frikjøring foregår ofte i løssnø i bratte fjellsider med bedømmelse av kjøreteknikk, kjørelinje, kontroll m.m.

De første snøbrett ble laget i USA i 1960-årene med utgangspunkt i surfbrett og rullebrett. I 1980-årene ble konkurransekjøring vanlig og et internasjonalt forbund, International Snowboard Federation (ISF), ble stiftet i 1991. Det ble nedlagt i 2002 og etterfulgt av World Snowboarding Federation (WSF). ISF arrangerte årlige VM fra 1993 (uoffisielt fra 1987), samt verdenscup og EM i de forskjellige øvelser. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har også snøbrettkjøring på programmet med verdenscup og VM (fra 1996). OL-idrett fra 1998.

Til Norge kom snøbrettkjøring mot slutten av 1970-årene og fikk i 1990-årene en sterkt økende popularitet, både som fritidsaktivitet og konkurranseidrett. Norges Snowboardforbund ble stiftet i 1987 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) i 1996, særforbund fra 1999. Det har ca. 5000 medlemmer i rundt 70 klubber (per 2006). Mange snøbrettkjørere er også uorganisert, og man regner at det er ca. 250 000 brett kjørere i Norge. NM fra 1986.

Norske utøvere har gjort seg sterkt gjeldende internasjonalt, blant annet Terje Håkonsen, Daniel Franck, Stine Brun Kjeldaas, Kim Christiansen, Tor Bruserud, Kjersti Østgaard Buaas, Silje Norendal og Ståle Sandbech.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.