Vestre Toten, tidligere norsk industrikonsern grunnlagt i 1896 som Rødfoss Patronfabrik, en fortsettelse av Hovedarsenalets Værksteder i Oslo. RA lå til 1948 under Forsvarsdepartementet, deretter underlagt egen lov som statsbedrift og fra 1968 et aksjeselskap med styre oppnevnt av Industridepartementet. Foruten produksjon av ammunisjon kom etter hvert en økende andel av omsetningen fra sivile produkter, særlig innen leveranser (bl.a. aluminiumsdeler) til bilindustrien. Stor eksport. RA ble delvis privatisert i 1990, men staten eide fortsatt aksjemajoriteten.

I 1990-årene ble produksjonen for bilindustrien utskilt under navnet Raufoss Automotive, som i 1997 ble overtatt av Norsk Hydro. Ammunisjonsproduksjonen i konsernet (da Raufoss ASA) ble i 1998 sammensluttet med tilsvarende virksomhet i svenske Celsius og finske Patria og lagt inn i konsernet Nammo. Eierandelen til Raufoss ASA i Nammo (45 %) ble i 1999 overtatt av den norske stat. Det gjenværende Raufoss ASA ble oppsplittet og avviklet i 2004.

På fabrikkområdet (Raufoss Industripark) er det fremdeles stor industrivirksomhet, bl.a. Norsk Hydro med videreforedling av aluminium (profiler, bildeler, byggekomponenter), Nammo og Kongsberg Automotive.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.