Illustrasjon av kvantemekanisk tunnelering
En partikkel (grå kule) som beveger seg mot en potensialbarriere (blå rektangel) vil kvantemekanisk beskrives av en bølgefunksjon som oscillerer (svart, svingende linje). Selv om partikkelen ikke skulle ha tilstrekkelig energi til å befinne seg inni potensialbarrieren ifølge en klassisk fysikk-beskrivelse, eksisterer det en liten sannsynlighet for at partikkelen likevel kan passere barrieren. Dette fenomenet er observert eksperimentelt.

Tunneleffekt er et kvantemekanisk fenomen. Den går ut på at en partikkel som ifølge klassisk fysikk ikke har nok energi til å passere et område med en barriere, likevel har en viss sannsynlighet for å passere barrieren.

Faktaboks

Også kjent som

tunnelering

Beskrivelse

Tunneleffekten er et kvantefysisk fenomen som ikke lar seg forklare ut fra lovene i klassisk fysikk. Fenomenet er illustrert i figuren og viser hvordan en innkommende partikkel mot en potensialbarriere har en viss sannsynlighet til å passere barrieren selv om partikkelen i utgangspunktet ikke har tilstrekkelig energi i følge klassisk fysikk. Tunneleffekten kan beskrives kvantitativt ved å bruke kvantemekaniske bølgefunksjoner i områdene utenfor og inni barrieren.

Naturlig radioaktivitet og fusjon er to eksempler hvor partiklene som kommer ut eller slår seg sammen tunnelerer. I 1973 fikk norsk-amerikaneren Ivar Giaever, briten Brian Josephson og japaneren Leo Esaki Nobelprisen i fysikk for å ha påvist fenomener i faststoff-fysikk og superledning som er relatert til tunneleffekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg