vevskultur (biologi)

Artikkelstart

Vevskultur er en teknikk for å holde celler eller små vevsbiter fra planter, dyr og menneske i live utover det første døgn etter at de er tatt ut av den levende organismen.

Fremgangsmåte

Cellene eller vevsbitene, eksplantatet, holdes sterilt i spesielle kulturglass i et næringsmedium med helt spesielle egenskaper:

  • det er isotont med vevet i organismen
  • det har en stabilisert konsentrasjon av hydrogenioner
  • det inneholder ulike salter, aminosyrer og vitaminer i balansert forhold
  • det har nødvendig oksygentilgang og riktig temperatur

Dette er et rent syntetisk medium. Noen dyreceller og -vev må dessuten ha serum i mediet for å kunne leve videre. Antibiotika tilsettes for å hindre vekst av bakterier. Stoffskifteprodukter opphopes i mediet som må fornyes med mellomrom.

Eksplantatet holdes ikke bare i live, men mediet stimulerer til celledeling og vekst. Kulturer av rendyrkede celler, cellekulturer, kan leve i årevis. Veksten overvåkes i mikroskop.

Bruksområder

Teknikken er begrenset til små vevsbiter, da cellene inne i en større masse ikke vil komme i tilstrekkelig nær kontakt med mediet til at stoffutveksling kan skje uhindret. Da vil ikke cellene være i stand til å nyttiggjøre seg stoffene i næringsmediet. I heldige tilfeller vil en vevsart fortsette sine typiske funksjoner i kultur, og primitivt vev fra foster vil kunne utvikles videre til mer differensierte stadier.

Oftest vil celler som kommer i kultur gjennomgå trinnvise forandringer og bli mer primitive enn cellene i eksplantatet. Om slike celler plantes inn i giverorganismen, vil de bli avvist som fremmede. Unntaksvis kan de gi opphav til kreftsvulster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg