Faktaboks

Israel Gottlieb Wernicke
Født
2. februar 1755, Bergen
Død
3. mars 1836, Jordrup, Kolding. Danmark

Israel Gottlieb Wernicke var en norsk komponist, kapellmester og pianist. Han slo seg ned i Danmark og fikk betydning i første rekke som musikkpedagog.

Estetikk

Kontrapunktisk utdannelse

Da Wernicke kom til København i 1770-årene, vakte han oppsikt som klavervirtuos. Først og fremst ble han kjent for sitt spill av Johann Sebastian Bachs verker til tross for at Bachs musikk ikke lenger representerte den tidstypiske stilen. Etter en tid fikk Wernicke et stipendium og dro til Berlin for videre studier hos Johann Philipp Kirnberger (1721—1783), en av Bachs elever. Som representant for en streng Bach-tradisjon var Kirnberger en av tidens fremste musikkteoretikere, og med sin kunnskap om Bach-tradisjonen viste Wernicke seg som en musikkteoretiker med en grundig kontrapunktisk utdannelse.

Kapellmester

Da kapellmesteren ved Det kongelige kapell, Scalabrini, sluttet, ble Wernicke tilbudt kapellmesterstillingen og takket ja til tross for at han hadde mer lyst til å fortsette hos Kirnberger. Wernicke viste nemlig ingen interesse for den musikken som på denne tiden var på mote — blant annet begynte Haydns og Mozarts musikk å gjøre seg gjeldende i København. Men Haydns og Mozarts musikk vakte ingen gjenklang hos Wernicke. Det var Bach og Bachs musikk alene som var Wernickes store interesse, og som teaterkapellmester hadde han ingen god tid som dirigent. Han manglet erfaring som orkesterdirigent, og med hans konservative musikksyn og barokkpregede utdannelse passet han ganske enkelt ikke for stillingen og fikk avskjed fra kapellmesterstillingen i 1786, men fikk beholde sin lønn. Etter at han slo han seg ned i KoldingJylland, ble han etter hvert en berømt musikkteoretiker og lærer. Ole Andreas Lindeman (1769–1857), organisten i Vår frue Kirke i Trondheim, studerte med Wernicke og kom dermed til å formidle Bach-tradisjonen til Norge.

Wernickes komposisjoner

Både som komponist og kapellmester arrangerte og komponerte Wernicke en del scenemusikk, men det handler om leilighetsmusikk uten noen større betydning. Av større interesse er en del av hans klaverkomposisjoner, blant annet en fuge og noen kortere stykker. To større verk finnes i manuskript. Begge variasjonskomposisjonene må ses som Wernickes viktigste verk for klaver. Det ene — «Arietta con 50 variazioni per il clavicembalo» — kan ha vært gjort ferdig til trykking i 1794, men uten å bli publisert. Det handler om figuralvariasjoner med omfattende bruk av kontrapunktiske detaljutsmykninger og kan ha hatt Bachs Goldbergvariasjoner som forbilde. Det andre variasjonsverket — «Arietta con Variazioni per il Clavicembalio o Forte-Piano» — består av den enkle barnesangen «Jeg er trett og går til ro», med 20 variasjoner. Wernickes verk synes imidlertid ikke å ha fått noen stor utbredelse.

Biografi

Wernicke ble født i 1755 i Bergen og fikk sin første musikkundervisning av faren, organist i domkirken i hjembyen, men reiste til København og ble student der i 1771. I 1780 fikk han et stipendium for å studere i Berlin med Bach-eleven Johann Philipp Kirnberger. I 1781 ble Wernicke ansatt som kapellmester ved Det kongelige kapell, men i 1785 måtte han gi fra seg ledelsen av hoffkonsertene — Wernicke trivdes ganske enkelt ikke som teaterkapellmester. Året etter, i 1786, ble han avsatt som kapellmester. I stedet flyttet Wernicke til Kolding på Jylland der han ble aktiv i det lokale musikklivet og etter hvert en berømt musikkpedagog. Han døde i Jordrup, Kolding i 1836.

Verk av Wernicke

Orkesterverk

Klaver

  • «Arietta con 50 variazioni per il clavicembalo». «Ariettaen» er en tysk folketone, «Gestern Abend war Vettere Michel da».
  • «Arietta con Variazioni per il Clavicembalio o Forte-Piano». «Ariettaen» er den enkle barnesangen «Jeg er trett og går til ro» og består av 20 variasjoner.

I tillegg er mindre klaverstykker, flere etyder og andre øvelsesstykker og en rekke «canons» og en fuge bevart.

Flere av Wernickes verk er gått tapt, blant annet gikk flere av hans komposisjoner tapt ved brannen på Christiansborg slott i februar 1794.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Israel Gottlieb Wernicke
Historisk befolkningsregister-ID
pl00000000004402

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg