biologisk stasjon

Universitetets marinbiologiske stasjon i Drøbak, grunnlagt 1894.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Biologisk stasjon er laboratorier til utforskning av dyr og planter, mest mulig under naturlige livsforhold, så man kan undersøke miljøets egenheter og forhold, og forholdene mellom organisme og miljø. De fleste biologiske stasjoner har rent vitenskapelige formål, som for eksempel fiskeriundersøkelser i videste forstand.

Faktaboks

Uttale
biolˈogisk stasjon

Flertallet av biologiske stasjoner ligger ved sjøen (havbiologiske, marinbiologiske, oseanografisk-biologiske), noen ligger ved ferskvann (ferskvannsbiologiske, limnologiske biologiske stasjoner), og noen er ikke direkte knyttet til vann (plantebiologiske, viltbiologiske stasjoner). Også fartøyer brukes iblant som biologiske stasjoner.

Norge har marinbiologiske stasjoner, som benyttes både til vitenskapelige undersøkelser og til undervisning, i Bergen, Drøbak, Trondheim, Tromsø samt Flødevigen ved Arendal. Ellers finnes det en rekke små og store biologiske stasjoner over hele landet, som driver vitenskapelige undersøkelser og undervisning innen mange fagområder. Den største av disse stasjonene er Høyfjellsøkologisk forskningsstasjonFinse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg