Samtykke betyr det samme som tillatelse eller aksept.

Strafferett

I strafferetten vil samtykke fra den krenkede til en ellers straffbar handling ofte medføre at handlingen anses lovlig og at gjerningsmannen ikke kan straffes. For eksempel vil utøvere innen idrett der fysisk kontakt er vanlig, som ved boksing og ishockey, ha samtykket til kroppskrenkelser og alminnelige kroppsskader. Den som forårsaket krenkelsen eller skaden blir da fritatt for straff etter straffeloven § 276.

Er noen med eget samtykke drept eller tilføyd betydelig skade på kropp eller helse, inntrer ikke straffrihet, men straffen kan nedsettes under den bestemte minstestraffen for lovbruddet og til en mildere straffart. Samtykke vil også kunne være en generell strafformildende omstendighet.

Om samtykke til seksualoperasjoner, se kastrasjon og sterilisering. For å virke straffbefriende må samtykke ikke være fremkalt ved tvang, svik eller lignende. Når det gjelder seksuell omgang, setter loven en bestemt aldersgrense uavhengig av samtykke, som hovedregel 16 år (§§ 299–308). Samtykke til kjønnslemlestelse av kvinner etter straffeloven § 284, er aldri straffriende.

Sex og overgrep

I overgrepssaker er begrepet samtykke trukket frem i den offentlige debatt de siste årene, særlig opp mot voldtektsbegrepet. I dag er det straffbart å foreta enhver seksuell handling mot noen som ikke positivt samtykker, men det tilfredsstiller i seg selv ikke kravene til å være en voldtekt dersom det ikke også er benyttet vold, tvang eller trusler for å oppnå seksuell omgang, eller man har utnyttet en som var ute av stand til å motsette seg handlingen. Seksuell omgang uten samtykke er idag straffbart etter straffeloven § 297, og straffes med inntil 1 års fengsel. Straffen settes vesentlig strengere dersom et overgrep også pådømmes som voldtekt.

Helserett

I helseretten er informert samtykke et samtykke avgitt av pasienten etter at hen har fått tilstrekkelig informasjon om den helsehjelp som tilbys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg