Samtykke, tillatelse.

Samtykke fra den krenkede til en ellers straffbar handling bevirker ofte at gjerningsmannen ikke kan straffes, særlig ved formuesinngrep. Også ved kroppskrenkelser og alminnelige kroppsskader har samtykke denne virkning. Eksempelsvis innen idrett der fysisk kontakt er vanlig som ved boksing og ishockey, eller rett og slett et rettferdig oppgjør bak låvedøra, jamfør straffeloven § 276.

Er noen med eget samtykke drept eller tilføyd betydelig skade på kropp eller helse, inntrer ikke straffrihet, men straffen kan etter samme bestemmelse nedsettes under det ellers bestemte lavmål og til en mildere straffart, og det vil være en strafformildende omstendighet.

Om samtykke til seksualoperasjoner, se kastrasjon og sterilisering. For å virke straffbefriende må samtykke ikke være fremkalt ved tvang, svik eller lignende. Når det gjelder seksuell omgang, setter loven en bestemt aldersgrense uavhengig av samtykke, som hovedregel 16 år (§§ 299-308). Samtykke til kjønnslemlestelse av kvinner etter straffeloven § 284, er aldri straffriende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.