samtykke

Artikkelstart

Samtykke, betyr det samme som tillatelse eller aksept. Samtykke er viktig begrep i strafferetten og på andre felter.

I helseretten er informert samtykke et samtykke avgitt etter at pasienten har fått tilstrekkelig informasjon om den helsehjelp som tilbys.

Strafferett

Samtykke i strafferetten fra den krenkede til en ellers straffbar handling medfører ofte at handlingen anses lovlig og at gjerningsmannen ikke kan straffes. Også ved kroppskrenkelser og alminnelige kroppsskader har samtykke denne virkning. Eksempelvis innen idrett der fysisk kontakt er vanlig, som ved boksing og ishockey, eller rett og slett et rettferdig oppgjør bak låvedøra, jamfør straffeloven § 276.

Er noen med eget samtykke drept eller tilføyd betydelig skade på kropp eller helse, inntrer ikke straffrihet, men straffen kan nedsettes under den bestemte minstestraff for lovbruddet og til en mildere straffart. Det vil også kunne være en generell strafformildende omstendighet.

Om samtykke til seksualoperasjoner, se kastrasjon og sterilisering. For å virke straffbefriende må samtykke ikke være fremkalt ved tvang, svik eller lignende. Når det gjelder seksuell omgang, setter loven en bestemt aldersgrense uavhengig av samtykke, som hovedregel 16 år (§§ 299–308). Samtykke til kjønnslemlestelse av kvinner etter straffeloven § 284, er aldri straffriende.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg