Thorkild Guttormsen Rosaas

Faktaboks

Født
1. oktober 1841
Død
23. juni 1913
Fødested
Iveland, Vest-Agder
Dødssted
Berg, Vestfold

Thorkild Guttormsen Rosaas var en norsk misjonær som arbeidet på Madagaskar fra 1870 til 1907.

Rosass var fra Iveland i Aust-Agder og ble utdannet ved misjonsskolen i Stavanger i 1864–1869. Det meste av tiden på Madagaskar arbeidet han i Antsirabe, som under Rosaas utviklet seg til å bli det største av Det Norske Misjonsselskaps distrikter på øya. Rosaas forstod å utnytte stedets naturresurser som var kalk, salt og varme kilder. Han utviklet stedet økonomisk, bygde vanningsanlegg, anla veier og grunnla kur- og feriestedet og byen Antsirabe.

Institusjon for spedalske

«Spedalske udenfor sin by. Pastor Rosaas og søster Sina til venstre»
Ambohipiantrana, Antsirabe, Madagaskar, ca.1900 av /VID / USC Digital Library. Falt i det fri (Public domain)

Rosaas bygde opp en stor institusjon for spedalske i Antsirabe. Han skrev en bok om arbeidet som bidro til at arbeidet med de spedalske fikk støtte.

Norge hadde gjennom forskningen til bergenslegen Gerhard Henrik Armauer Hansen, som oppdaget leprabasillen i 1873, fått en viktig rolle i bekjempelse av spedalskhet og behandling av spedalske. Misjonærer tok med seg kunnskapen fra Norge og ble foregangsmenn og -kvinner i bekjempelse av sykdommen.

Vitenskapelig arbeid

Ved siden av å arbeide som misjonær foretok Rosaas omfattende vitenskapelig arbeid og startet næringsutvikling. Han foretok utgravninger av fossiler og fant blant annet skjeletter av den utdødde madagaskarstrutsen.

Madagaskar har et helt spesielt dyreliv, og det var stor interesse for naturhistorisk forskning på øya. For misjonen betydde Rosaas' vitenskapelige arbeid at den fikk øket legitimitet og støtte for sitt øvrige arbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Borchgrevink, Christian (1917). Erindringer fra de første femti aar af Det norske missionsselskabs arbeide paa Madagaskar
  • Nakkestad, Gabriel (1960). Høvding i tjenerskikkelse. Oslo: Nomi Forlag
  • Rosaas, Thorkild Guttormsen (1910). Korsets Lægedom: Missionsarbeide blandt spedalske paa Madagaskar. Kristiania: Johannes Bjørnstads Forlag
  • Simensen, Jarle (1984). Norsk misjon i afrikansk historie. Trondheim: Tapir Forlag.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg