Faktaboks

Georg Washington Magnus
Født
7. juli 1863, Imsland, Rogaland
Død
24. januar 1917, Stavanger

Georg Washington Magnus var en norsk dirigent, organist og komponist med virksomhet delvis i Norge, delvis i Danmark. Han var den første dirigenten som satte opp en opera i Stavanger, nemlig Carmen av George Bizet. Magnus ble gift med Johanne Beyer, søster til Frantz Beyer, Edvard Griegs nære venn.

Estetikk

Med studier hos J. P. E. Hartmann i København og ved konservatoriet i Leipzig fra 1886 ble Magnus’ musikk stilistisk liggende innenfor den klassisk-romantiske stilretningen. De symfoniske diktene Frithjofs Heimkehr og Okeaniden komponert mot slutten av studietiden i Leipzig tyder på at han også er Wagner-påvirket.

Biografi

Allerede tre år gammel flyttet han med sin mor til Danmark der han vokste opp. Etter studiene hos Hartmann i København og ved Leipzigkonservatoriet var han i 1892–1893 dirigent for Musikkselskapet Harmoniens orkester i Bergen. Årene 1893–1912 bodde han i København der han var kapellmester ved Casino-teatret i 1900–1905 i tillegg til å være dirigent for Hellerup Musikkforening. I 1913 flyttet Magnus tilbake til Norge, der han ble organist i Sankt Petri kirke i Stavanger og fra 1914 også dirigent for Stavanger Orkesterforening. I Stavanger var han i tillegg også musikklærer i skolen og dirigent for kommuneorkestret.

Verk i utvalg

Orkester

Kammermusikk

Musikk for teater

  • Sanct-Hansaftenspill
  • Hans Beaucaire
  • Fangen paa Zenda

I tillegg skrev han sanger og klaverstykker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg