Faktaboks

Ferganabassenget
Uttale
ferganˈabassenget

Ferganabassenget er et landskap i Sentral-Asia, som er delt mellom Usbekistan, Tadsjikistan og Kirgisistan, omkring elven Syr-Darja.

Ferganabassenget danner en 300 kilometer lang og omtrent 100 kilometer bred senkning, avgrenset av Ferganafjellene i nord og Alajfjellene i sør. Bunnen av senkningen er bygd opp av erosjonsmateriale fra de omkringliggende fjellområder, og skråner slakt fra 1000 meter over havet i øst til ca. 300 meter over havet i vest. Det er et kontinentalt klima, nedbøren er liten, men ved hjelp av irrigasjon oppnås rike avlinger av bomull, og det produseres også ris, vin, frukt og silke. Petroleum, naturgass, kull og svovel finnes, og industrien er betydelig. De viktigeste byene i området er Khodsjent, Fergana, Kokand og Andizjan. Befolkningen er sterkt blandet og folketettheten er meget stor i de sentrale, irrigerte delene. En jernbane langs Syr-Darja gir forbindelser til Samarkand og Tasjkent.

Historie

Det fruktbare Ferganabassenget har etter tur vært underlagt tyrkere, arabere, persere, mongoler og andre folkeslag, samt at det har vært delt opp i småstater, til området i 1876 ble erobret av russerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg