Faktaboks

Fergana

Ferghana, Fargona

Novyj Margelan (til 1910)

Skobelev (1910–1924)

Uttale
ferganˈa
Fergana
Allé i Fergana sentrum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fergana er en by i Usbekistan, ved foten av Alajfjellene, i sørlige del av Ferganabassenget; 264 900 innbyggere (2014). Byen er et industrisenter med oljeraffinerier, kjemisk industri (syntetiske fibrer, gjødningsstoffer) og bomulls- og silkeindustri.

Historie

Usbekisk kvinnekor
Kvinnekor i Fergana. Tasjkent-Fergana-regionen utmerker seg ved at kvinnene spiller dutar (to-strenget lutt), og har et uvanlig rikt sangrepertoar.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Fergana ble grunnlagt 1877 som Novyj Margelan. Området var da en del av det russiske keiserriket, og byen var et russisk administrasjons- og militærsenter.

I 1989 oppsto det etniske konflikter mellom usbekere og meskhetere, et folk som ble deportert til Fergana i 1944 etter ordre fra Josef Stalin. I 1990 dannet det seg igjen etniske konflikter, mellom roma, usbekere og kirgisere. Sosiale problemer og høy arbeidsledighet har vært medvirkende årsak til konfliktene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg