Tadsjikistans geografi

Parti fra fjellandskapet Pamir øst i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tadsjikistan er et fjellrikt land. Omtrent halvparten av landet ligger over 3000 moh., og det finnes en rekke fjelltopper over 7000 moh. Landets høyeste topp, Ismail Salmani (tidligere Kommunistfjellet) 7495 moh., var også det tidl. Sovjetunionens høyeste fjell. De eneste områdene med lavere sletteland finnes helt i nord, der Tadsjikistan skjærer inn i Usbekistan og Kirgisistan og omfavner en del av Ferganabassenget, og lengst i sør, omkring Kurgan-Tjube.

Den østlige del av Tadsjikistan domineres av Pamirs høyland. Her møtes fjellkjedene Hindukush, Karakorum, Tian Shan og Kunlun Shan. Lengst i nordøst ligger landets største innsjø, Karakul (Karokŭl), som er dannet av et meteorittnedslag for flere millioner år siden. Mot vest danner en av Alajs utløpere en barriere mellom Ferganabassenget i nord og de tett befolkede elvedalene i sør.

Det finnes til sammen ca. 10 000 km2 breer. I de utallige dalførene renner et nettverk av elver. De største er Syr-Darja i nord og Vakhsj. Elven Amu-Darja danner grensen mot Afghanistan i sør.

Les mer om Planteliv i Tadsjikistan og Dyreliv i Tadsjikistan.

Klima

Klimaet er utpreget kontinentalt, men med store høydevariasjoner. Juli har middeltemperaturer rundt 27-30 °C, i januar -1 til -2 °C i dalførene, -20 °C i fjellområdene. Årsnedbør 150-250 mm, enkelte steder i fjellene 800-1500 mm, som stort sett faller som snø.

Detaljert klimainformasjon om Tadsjikistan på Den meteorologiske verdensorganisasjonens hjemmesider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg