Kirgisistans geografi

Sletteland med Tian Shan i bakgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Kirgisistan er et utpreget fjelland, hvor tre fjerdedeler av territoriet består av fjell.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tian Shan-fjellene i østlige del av landet.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kirgisistan er et fjelland som for det meste er oppfylt av fjellkjeden Tian Shan og dens utløpere vestover. Fjellene strekker seg hovedsakelig i retning øst–vest. Hele 40 prosent av landets territorium ligger over 3000 meter over havet. Høyest er Pik Pobedy (7439 meter over havet), Tian Shans høyeste fjell, på grensen mellom Kirgisistan og Kina.

Laveste punkt ligger 400 meter over havet (Lailakdistriktet). I nord ligger innsjøen Issyk-Kul og danner et høytliggende basseng, 1608 meter over havet, mellom fjellkjedene Kungej-Alatau og Terskej-Alatau. Republikkens eneste lavlandsområder er de vidstrakte slettene omkring Bisjkek, og den vestligste delen, som omfatter østranden av Ferganabassenget.

Fjellene er i all hovedsak gresskledde, men i enkelte områder, spesielt i det østlige Kirgisistan, finnes det begrensede områder med barskog. De viktigste elvene i landet er Naryn, som har sitt utspring i de østre fjellområder og renner ut i Syr-Darja i østlige Usbekistan, og Tsju, som engang hadde sitt utspring i Issyk-Kul. Tsju renner på grensen til Kasakhstan og forsvinner etter hvert på de tørre steppene i sørlige Kasakhstan.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg