United Kingdom Independence Party (UKIP)

United Kingdom Independence Party (UKIP) er et politisk parti i Storbritannia. Partiet ble grunnlagt i 1993 på ideen om å melde Storbritannia ut av EU, men har også en ideologi som knytter det til ekstrem nasjonalisme og høyrepopulistisk innvandringsskepsis. Partiet har blitt beskyldt av de etablerte partiene for å være rasistisk og for ensidig opptatt av nasjonalisme.

UKIP fikk valgt tre representanter til Europaparlamentet ved valget i 1999, og deltar i den EU-skeptiske og høyreorienterte partigruppen «Europa for frihet og direkte demokrati». Partiets store gjennombrudd kom ved EU-parlamentsvalget i 2014, da det ble største parti i Storbritannia, riktignok i et valg med rekordlav valgdeltakelse på 35,6 prosent.

Partiet fikk 27,5 prosent av stemmene; det var første gang på over 100 år at ikke Labour eller de konservative var største parti ved et britisk valg.

Høsten 2014 fikk partiet valgt sine to første mandater til Underhuset; begge ved suppleringsvalg, og begge kandidatene var avhoppere fra det konservative partiet. Partiet fikk bare 3 prosent av stemmene ved parlamentsvalget 2010, men fikk hele 12,6 prosent ved valget 2015. På grunn av valgordningen ved britiske parlamentsvalg fikk imidlertid partiet bare en representant i Parlamentet.

En av årsakene til UKIPs fremgang er den karismatiske Nigel Farage som var partileder 2006-09 og igjen fra 2010 til 2016. Farage trakk seg som partileder etter Folkeavstemningen om Storbritannias medlemskap i EU hvor han sto i fremste rekke på leave-siden som gikk seirende ut av kampen.

Partiet har hatt stor fremgang blant EU-skeptikere og motstandere av EUs frie arbeidsinnvandring. Storbritannia har i de senere år hatt høy arbeidsinnvandring, og UKIP mener landet må ut av EU for å stoppe denne utviklingen. I disse spørsmålene har UKIP stjålet velgere fra alle de etablerte partiene, men spesielt fra de konservative. Partiet har sin støtte i England.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

7. september skrev Karl Robin Vidén

Er det ikke bedre å bruke partiets fulle navn som hovedoppslagsord?

7. september svarte Ida Scott

Når det gjelder partier, organisasjoner, bevegelser etc. med lange navn bruker vi som regel forkortelsen, fordi det er det de fleste kjenner organisasjonen som, og det de fleste søker på. Du kan lese mer om våre regler for titler her: https://meta.snl.no/Tittel_og_presisering. Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.