Faktaboks

Luigi Di Maio
Født
6. juli 1986, Avellino
Luigi di Maio
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Luigi Di Maio er en italiensk politiker som var politisk leder for Femstjernersbevegelsen fra 23. september 2017 til 22. januar 2020. Fra 1. juni 2018 til 5. september 2019 var han visestatsminister og minister for økonomisk utvikling, arbeid og sosialpolitikk i Italia. Fra 5. september 2019 er han utenriksminister i Giuseppe Contes andre regjering. Han forlot Femstjernersbevegelsen i 2022 og opprettet en ny parlamentarisk gruppe, Insieme per il futuro ('Sammen for fremtiden').

Sentral politiker i Femstjernersbevegelsen

Di Maio har vært aktiv i Femstjernersbevegelsen siden 2007. Han ble valgt inn i deputertkammeret i 2013, i en alder av 26 år, og ble deretter valgt til visepresident i det samme deputertkammeret.

I september 2017 ble Luigi Di Maio valgt til Femstjernersbevegelsens statsministerkandidat foran parlamentsvalget i mars 2018. Etter valget dannet Femstjernersbevegelsen regjering sammen med Lega Nord, og Luigi di Maio ble visestatsminister sammen med Matteo Salvini. Statsminister for denne regjeringen ble Giuseppe Conte.

Som visestatsminister for Giuseppe Contes regjering, har Luigi Di Maio blant annet vært opptatt av å gjennomføre valgløftet om å innføre en form for borgerlønn i Italia. Han har også utmerket som er skarp kritiker av den franske regjeringen og av Frankrikes president Emmanuel Macron, og han har åpent støttet protestbevegelsen «De gule vestene». Di Maio har også uttalt at Frankrike utnytter land i Afrika, og at Frankrike «aldri har sluttet å kolonisere» flere av landene i Afrika.

Etter å ha sittet ett år i regjering, ble valget til Europaparlamentet i mai 2019 er stor skuffelse for Di Maio og Femstjernersbevegelsen. Fra å ha vært Italias største parti med en oppslutning på 32,7 prosent ved parlamentsvalget i 2018, hadde partiet ikke lyktes med å beholde den store oppslutningen under Di Maios ledelse, og partiet ble redusert til å være landets tredje største med 17 prosent av stemmene ved EU-valget i 2019.

Bruddet med Femstjernernersbevegelsen

I juni 2022 kunngjorde Luigi di Maio at han ikke lenger ønsket å være medlem av Femstjernersbevegelsen, og, sammen med en rekke andre parlamentarikere, opprettet han en ny parlamentarisk gruppe som fikk navnet Insieme per il futuro ('Sammen for fremtiden'). Di Maio kritiserte Femstjernersbevegelsens partileder Giuseppe Conte blant annet for dennes holdninger til krigen i Ukraina, og uttalte også at han mente at Femstjernersbevegelsen hadde utviklet seg til å bli et ekstremt venstreparti.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg