Giuseppe Conte

Faktaboks

Giuseppe Conte
Født
8. august 1964, Volturara Appula
Giuseppe Conte
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Giuseppe Conte er en italiensk jurist og politiker. Han var statsminister i Italia fra 1. juni 2018 til 13. februar 2021. Som politiker er han partiløs.

Bakgrunn

Conte er født i Volturara Appula i nærheten av Foggia i Puglia, og tok embetseksamen i jus ved universitetet La Sapienza i Roma i 1988. Han ble professor i privatrett ved universitetet i Firenze i 2002, og har også vært professor ved det private universitetet Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS) i Roma.

Statsminister

23. mai 2018 ble han valgt til regjeringssjef for samarbeidsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Lega Nord, og han påtok seg ansvaret med å danne ny regjering i Italia etter å ha fått oppdraget av republikkens president Sergio Mattarella. Da han ble foreslått til rollen som statsminister, hadde han ingen politisk erfaring, og var heller ikke en kjent person i italiensk offentlighet. Han var partipolitisk uavhengig, og ble valgt som statsminister nettopp fordi han ikke hadde bakgrunn fra noen av regjeringspartiene. Hensikten var at han skulle ha rollen som en regjeringssjef som skulle kunne forene de to partiene.

Den 27. mai 2018 kunngjorde Conte at forsøket på å danne ny regjering i Italia ikke hadde lyktes, og oppdraget ble sendt tilbake til presidenten. Sergio Mattarella hadde nektet da å godkjenne Contes regjering fordi han ikke ønsket at den EU-kritiske økonomen Paolo Savona skulle bli økonomiminister. Da Femstjernersbevegelsen og Lega Nord aksepterte å plassere Savona i et annet departement, ble regjeringen godkjent av presidenten, og 31. mai kunne Giuseppe Conte presenteres som Italias nye statsminister. Han etterfulgte Paolo Gentiloni som regjeringssjef.

Selv om Conte er en partiløs og «nøytral» statsminister, er det likevel tydelig at han har hatt større sympati med Femstjernersbevegelsen enn med Lega. Da han 20. august 2019 kunngjorde at han ønsket å gå av som statsminister, var det fordi regjeringspartiet Lega hadde uttrykt ønske om å skrive ut nyvalg. I avskjedstalen kom Conte med kraftig kritikk av Legas innenriksminister Matteo Salvini. Han ga Salvini det hele og fulle ansvaret for å forårsaket en politisk krise, og hevdet at Salvini hadde tatt større hensyn til sine egne interesser enn til regjeringens og nasjonens interesser.

Den 29. august 2019 fikk Conte i oppdrag å danne en ny regjering, denne gang en koalisjon mellom Femstjernersbevegelsen, Partito Democratico og venstrepartiet Liberi e uguali. Den nye regjeringen, som i tillegg bestod av noen partiløse ministre, ble innsatt 5. september 2019.

Avgang

Den 26. januar 2021 kunngjorde Conte sin avgang som statsminister etter at to statsråder fra partiet Italia Viva hadde trukket seg fra regjeringen, noe som medførte at den ikke lenger hadde støtte fra et flertall i nasjonalforsamlingen. Et forsøk fra Contes side på å finne støtte til en ny regjering førte ikke frem, og Italias president, Sergio Mattarella, ga dermed Mario Draghi i oppdrag å danne en ny regjering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg