Giuseppe Conte

Faktaboks

Født
8. august 1964
Fødested
Volturara Appula
Giuseppe Conte av . CC BY 2.0

Giuseppe Conte er en italiensk jurist og professor i jus som er statsminister i Italia fra 1. juni 2018.

Conte er født i Volturara Appula i nærheten av Foggia i Puglia, og tok embetseksamen i jus ved universitetet La Sapienza i Roma i 1988. Han ble professor i privatrett ved universitetet i Firenze i 2002, og har også vært professor ved det private universitetet Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS) i Roma.

23. mai 2018 ble han valgt til regjeringssjef for samarbeidsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Lega Nord, og han påtok seg ansvaret med å danne ny regjering i Italia etter å ha fått oppdraget av republikkens president Sergio Mattarella. Da han ble foreslått til rollen som statsminister, hadde han ingen politisk erfaring, og var heller ikke en kjent person i italiensk offentlighet.

27. mai 2018 kunngjorde Conte at forsøket på å danne ny regjering i Italia ikke hadde lyktes, og oppdraget ble sendt tilbake til presidenten. Sergio Mattarella hadde nektet da å godkjenne Contes regjering fordi han ikke ønsket at den EU-kritiske økonomen Paolo Savona skulle bli økonomiminister. Da Femstjernersbevegelsen og Lega Nord aksepterte å plassere Savona i et annet departement, ble regjeringen godkjent av presidenten, og 31. mai kunne Giuseppe Conte presenteres som Italias nye statsminister. Han etterfulgte Paolo Gentiloni som regjeringssjef.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg