Giuseppe Conte av Italias presidentkontor. CC BY 2.0

Giuseppe Conte er en italiensk jurist og professor i jus som er statsminister i Italia fra 1. juni 2018.

Conte er født i Volturara Appula i nærheten av Foggia i Puglia, og tok embetseksamen i jus ved universitetet La Sapienza i Roma i 1988. Han ble professor i privatrett ved universitetet i Firenze i 2002, og har også vært professor ved det private universitetet Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli (LUISS) i Roma.

23. mai 2018 ble han valgt til regjeringssjef for samarbeidsregjeringen mellom Femstjernersbevegelsen og Lega Nord, og han påtok seg ansvaret med å danne ny regjering i Italia etter å ha fått oppdraget av republikkens president Sergio Mattarella. Da han ble foreslått til rollen som statsminister, hadde han ingen politisk erfaring, og var heller ikke en kjent person i italiensk offentlighet.

27. mai 2018 kunngjorde Conte at forsøket på å danne ny regjering i Italia ikke hadde lyktes, og oppdraget ble sendt tilbake til presidenten. Sergio Mattarella hadde nektet da å godkjenne Contes regjering fordi han ikke ønsket at den EU-kritiske økonomen Paolo Savona skulle bli økonomiminister. Da Femstjernersbevegelsen og Lega Nord aksepterte å plassere Savona i et annet departement, ble regjeringen godkjent av presidenten, og 31. mai kunne Giuseppe Conte presenteres som Italias nye statsminister. Han etterfulgte Paolo Gentiloni som regjeringssjef.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.