Virginia Raggi

Faktaboks

Virginia Raggi
Født
18. juli 1978, Roma
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Virginia Raggi er en italiensk politiker som er medlem av Femstjernersbevegelsen (Movimento 5 Stelle). Hun var borgermester i Roma fra 2016 til 2021.

Raggi er utdannet jurist, og har arbeidet som advokat. Hun engasjerte seg som lokalpolitiker i hjembyen Roma for Femstjernersbevegelsen i 2011, og ble i 2016 valgt til borgermester i byen. Hun vant andre valgomgang overlegent med 67 prosent av stemmene mot en kandidat fra regjeringspartiet Partito Democratico.

Virginia Raggi er den første kvinnelige borgermesteren i Roma, og også den yngste borgermesteren i byens historie.

Posisjonen som borgermester i Roma ble den viktigste maktposisjonen Femstjernersbevegelsen hadde oppnådd på det tidspunktet Virginia Raggi ble valgt. Partiet hadde tidligere hatt borgermestere i enkelte mindre byer, men aldri i en av de store byene i Italia. Raggis valgseier i landets hovedstad og største by ble derfor sett på som en stor triumf for Femstjernersbevegelsen, og en mulighet til å vise partiets politikk i praksis.

Som borgermester i Roma har Raggi blitt anklaget for maktmisbruk og for å ha avgitt falsk forklaring i forbindelse med en ansettelsessak. Da denne saken kom opp for retten høsten 2018, konkluderte domstolen med at hun ikke hadde gjort noe straffbart, og hun ble frifunnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg