Spadestør, Polyodon spathula, i et oppdrettsanlegg. iStock. Begrenset gjenbruk

spadestører

Spadestør, Polyodon spathula, fotografert i et offentlig akvarium.

Spadestør
iStock.

Eldre fransk tegning av sverdstør, Psephurus gladius. Hentet fra Nouvelles Archives du Muséum d'histoire Naturelle, 1868.

Muséum d'histoire Naturelle.

Artikkelstart

Spadestører er en familie av strålefinnefisker som omfatter to nålevende arter, spadestør og sverdstør.

Faktaboks

Også kjent som
Polyodontidae

Beskrivelse

Snuten er forlenget og er åre- eller spadelignende. Gjellelokket er spisst forlenget bakover, og i motsetning til de andre størene har spadestørene små tenner.

Arter

Spadestør, også kalt skjestør eller årefisk, Polyodon spathula, er utbredt i Mississippi-området i USA. Den hører til Missisippi-elven, der den finnes i de sakteflytende deler av elva og i tilknyttede innsjøer og våtmarker. Den kan bli over to meter lang og lever primært av plankton. Arten er utsatt for overbeskatning, tap av habitat og forurensning.

Sverdstør, Psephurus gladius, kan bli opptil seks til syv meter lang, med en rapportert maksimal vekt på 300 kilogram. Den er utbredt i Chang Jiang (ofte kalt Yangtze) og sideelver i Kina. Den lever i de dypere deler av elvene og vandrer noen ganger til større innsjøer og ut i sjøen, det vil si at den er anadrom. Sverdstøren er fiskespiser. Arten er sterkt truet av overbeskatning og tap av habitat, og den er listet som kritisk truet, muligens utdødd, av IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Systematikk

I biologisk systematikk regnes spadestører som en familie innenfor ordenen størfisker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg