Norske Reindriftsamers Landsforbund

Artikkelstart

Norske reindriftssamers landsforbund er en organisasjon som har til formål å fremme reindriftssamenes faglige, økonomiske, sosiale og kulturelle interesser.

Faktaboks

Også kjent som
NRL Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvi

NRL har tilslutning fra 8 lokallag som dekker Det samiske reinbeiteområdet som strekker seg fra Sør-Varanger til Femunden. Det finnes også et ungdomslag av NRL: NBR Noereh (sørsamisk)/NBR Nuorat (nordsamisk).

NRL gjennomfører årlige forhandlinger om reindriftsavtalen med staten ved Landbruks- og matdepartementet på vegne av reindriftsnæringen.

Leder (siden 2014) er Ellinor Marita Jåma.

Historie

Fra begynnelsen av 1900-tallet var det mye samisk organisasjonsvirksomhet i det sørsamiske området (sør for Saltfjellet). Denne aktiviteten var i stor grad knytta til utfordringer den sørsamisk reindrifta opplevde som følge av press fra staten og ei ekspanderende jordbruksnæring. Dette var en av grunnene til at et det første internasjonale samemøtet ble avholdt i Trondheim (sørsamisk: Tråante) i 1917. Skjønt reindriftsspørsmål stod sentralt, var dette og de påfølgende samiske «landsmøtene» ikke rent reindriftspolitiske, men mer generelt retta mot å sikre samefolket og dets kultur overlevelse.

Tanken om en egen reindriftssamisk organisering vokste imidlertid fram, og i perioden 1947–1948 ble det avholdt fire møter hvor organisasjonen NRL ble stifta og konstituerte seg. Det første av disse fant sted på Majavatn (sørsamisk: Maajehjaevrie), der det ble vedtatt at man skulle ha et reindriftssamisk landsmøte senere samme år. Dette møtet fant sted i Trondheim, der man valgte et styre for organisasjonen. Lars Danielsen fra Røros (Plaassje) ble valgt til organisasjonens første leder. Det endelige stiftelsesmøtet fant sted i 1948, og ble til forskjell fra de to forutgående møtene avholdt nordsamisk område: i Tromsø (Romsa) ble NRLs vedtekter vedtatt og styret konstituerte seg.

På vei tilbake fra møtet i Tromsø hendte den såkalte «Dunderlandsdals-ulykka»: Når bussen med den sørsamiske delegasjonen skulle kjøre ned fra Saltfjellet, kjørte den utfor en skrent og havnet i elva. Seksten av de 21 personene i bussen omkom. Dette var et hardt slag for det sørsamiske samfunnet, og for det sørsamiske aktivistnettverket som hadde vært en drivende kraft i samisk organisasjonsliv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg